Reizende expositie Chinese kunstenaar tijdens Amsterdam Art Weekend

Reizende expositie Chinese kunstenaar tijdens Amsterdam Art Weekend
Credits art: Liu Boulin (eerder werk van de Chinese kunstenaar)

Reizende expositie Chinese kunstenaar tijdens Amsterdam Art Weekend

Liefhebbers van kunst én champagne kunnen dit jaar weer hun hart ophalen tijdens de zevende editie van Amsterdam Art Weekend (van 22 t/m 25 november). Na eerdere succesvolle samenwerkingen nodigt Maison Ruinart je samen met Amsterdam Art en het vijf sterren luxury-lifestyle hotel Andaz Amsterdam Prinsengracht uit voor een bijzondere expositie van het reizende werk van de Chinese kunstenaar en camouflagemeester Liu Bolin (1973).

Eerder dit jaar koos het prestigieuze champagnehuis Ruinart, Liu Bolin voor hun jaarlijkse artistieke samenwerking. Dit resulteerde in ‘Reveal the (in)visible’: een serie buitengewone foto’s en een video, waarbij Bolin zichzelf – soms in het gezelschap van één of meerdere werknemers van het champagnehuis – zo liet camoufleren dat hij opgaat in de omgeving van Maison Ruinart. Van de druivenvelden tot de iconische kalkstenen kelders, ieder deel van het productieproces van een fles Ruinart komt aan bod. Zijn werk reist de hele wereld over langs grote, gerenommeerde kunstbeurzen zoals Art Basel, Art Paris en Art Brussels.

Van 22 tot en met 25 november komt een selectie van dit werk naar Nederland en is te zien in de openbare ruimten op de begane grond van het Andaz Amsterdam Prinsengracht en in een speciale Ruinart Professionals ‘Lounge (alleen op uitnodiging toegankelijk). Naast de foto’s van Liu Bolin, worden ook de bijbehorende speciaal beschilderde camouflagepakken tentoongesteld. Als perfecte tijdelijke toevoeging op de videokunstcollectie – de grootste van Europa – van Andaz Amsterdam Prinsengracht, draait de ‘making-of’ video groots in de lobby, een kunstwerk op zich. In de Bluespoon Bar van het hotel kan je niet alleen genieten van een speciale Ruinart Long Life Elixir-cocktail, of een glas Ruinart champagne ook haal je er een kaart op van de speciale Andaz x Ruinart-kunstroute die door Amsterdam Art is samengesteld.

Ruinart X Andaz Amsterdam Prinsengracht X Amsterdam Art Weekend

De afgelopen jaren was Ruinart al trotse partner van zowel Amsterdam Art Weekend als Andaz Amsterdam Prinsengracht. De samenwerking tijdens het culturele weekend creëert een nieuwe dialoog, waarin de liefde voor kunst de gemeenschappelijke deler is: zo is Ruinart al sinds 1896 sterk verbonden aan contemporary art en design en is Andaz Amsterdam Prinsengracht, het eerste hotel ter wereld dat zich, met de grootste privécollectie voor videokunst in Europa. De Liu Bolin expositie maakt onderdeel uit van de uitgebreide programmering die wordt gepresenteerd tijdens Amsterdam Art Weekend. De krachten op het gebied van hoogwaardige gastvrijheid komen samen in de Professionals’ Lounge.

Ruinart & de wereld van kunst en design

De lange en goede relatie van Maison Ruinart met de wereld van kunst en design, dateert al vanaf 1896. André Ruinart gaf de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha de commissie om de allereerste reclameaffiche voor champagne te ontwerpen. Sindsdien is Ruinart sterk verbonden aan contemporary art en is Ruinart te vinden op toonaangevende beurzen over de hele wereld zoals ARCO, London Design en Art Basel. Voorafgaand aan Liu Bolin heeft het huis samengewerkt met onder andere Jaume Plensa, Nendo en Georgia Russell, maar ook Nederlanders als Maarten Baas, Erwin Olaf en Piet Hein Eek. Allen met een sterk eigen handschrift die de vertaling en verbinding kunnen maken tussen kunst en champagne, het heden met het rijke verleden.

Stichting Amsterdam Art

Stichting Amsterdam Art functioneert als katalysator en kompas voor hedendaagse kunst. Het hele jaar door werkt zij samen met belangrijke nationale en internationale kunst- en culturele instellingen. Daarbij stelt zij zich ten doel om met elkaar het bijzondere karakter van Amsterdam als creatieve en culturele stad voor het voetlicht te brengen. De reikwijdte en expertise van de Stichting maken haar de aangewezen partij om voor het grootstedelijke aanbod aan hedendaagse kunst een doorlopende publieke belangstelling te wekken. Stichting Amsterdam Art is initiatiefnemer en coördinator van Amsterdam Art Weekend, het enige hedendaagse kunstweekend van de stad, dat jaarlijks meer dan 45.000 bezoeken krijgt.

Andaz Amsterdam Prinsengracht

In de voormalige Openbare Bibliotheek in het hart van de charmante grachtengordel van Amsterdam, weerspiegelt dit vijfsterren luxury-lifestyle hotel de creativiteit van Amsterdam. Het iconisch interieurontwerp is van de wereldberoemde Nederlandse ontwerper Marcel Wanders. Elke ruimte vertelt een verhaal en de 122 ruime kamers, waaronder vijf luxe suites, waarvan een met penthouse-terras, zijn voorzien van op maat gemaakte kunstwerken en een inspirerende uitzicht over de pittoreske grachten, de geheime tuin of het atrium van het hotel. Voor iets extra’s, serveert Bluespoon Restaurant revolutionaire cocktails en picture-perfect gerechten met een Nederlands touch. De vijf in het oog springende studio’s zijn uiterst geschikt voor memorabele evenementen, hoe groot of klein ook.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd: Zevende editie Amsterdam Art Weekend in aantocht

Lees ook: Amsterdam – Leuke dingen doen – donderdag 1 november 2018

Lees ook: Er is er een jarig hoera hoera

Lees ook: Bijzondere performance beeldend kunstenaar Ronald de Ceuster