Taartrovers Film Festival 2018 bij EYE filmmuseum
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Taartrovers Film Festival 2018 bij EYE filmmuseum

Tijdens de voorjaarsvakantie is het Taartrovers Film Festival, een kinderfilm- en speelfestival voor kinderen van 2 tot 9 jaar, te zien en te beleven in filmmuseum EYE. Het festival, dat van 2 januari tot en met 2 april door heel Nederland rondreist, verwelkomt illustratrice Georgien Overwater als bijzondere gast op het openingsbal in Amsterdam op 26 februari. Samen met alle aanwezige kinderen zal deze kinderboekenillustratrice op feestelijke wijze het festival openen.

Tot en met 4 maart blijft het festival vervolgens in EYE staan. Het rondreizende kinderfestijn bezoekt deze winter in totaal tien filmtheaters door het land. Het programma bevat dit jaar onder meer de films Ot is een ei, Gruwelijke rijmen en Monsieur Carton.

Er worden veertig korte en lange films uit zeventien landen vertoond, die allemaal verbonden zijn met het thema van dit jaar: Lettersoep & Prentenkoek, een ode aan het boek. Het filmprogramma zit boordevol prachtige, bijzondere en grappige verhalen uit boeken, maar neemt ook een duik in het materiaal waar boeken van gemaakt zijn met films van papier, karton en inkt.

Ook films over de liefde voor boeken en lezen spelen een belangrijke rol in deze editie van het festival. Op elke locatie wordt het festival feestelijk geopend met een openingsbal, met een echte loper, een bijzonder feestmaal, muziek en verhalen in aanwezigheid van bijzondere schrijvers en illustratoren van kinderboeken.

Speciaal voor het festival zijn er van vijf korte films Nederlandse dubs gemaakt zoals de Noorse prentenboek verfilming Ot is een ei (Odd Er Et Egg, Noorwegen), over het jongetje Ot met het eihoofd dat nooit durft mee te spelen met de andere kinderen, bang dat hij zijn hoofd breekt. Door de vriendschap met een bijenmeisje kruipt hij uit zijn schulp.

De prijswinnende film Gruwelijke rijmen (Revolting Rhymes, Verenigd Koninkrijk), gebaseerd op Roald Dahls beroemde boek brengt een hele parade sprookjesfiguren bij elkaar in een ingenieus verhaal, prachtig geanimeerd door de makers van o.a. ‘De Gruffalo’. De film werd in 2016 gemaakt ter ere van Roald Dahls 100ste geboortejaar. Gruwelijke rijmen won eerder dit jaar de BAFTA Children’s Award voor beste animatie en werd bekroond tot beste tv-productie op ‘s werelds meest vooraanstaande animatiefestival Annecy International Animation Festival in Frankrijk.

Daarnaast gaat Monsieur Carton (Frankrijk) in première op het festival, de eerste animatieserie ooit die gemaakt is met ‘Unity’ 3D software voor het bouwen van games. Monsieur Carton is een onhandige en verstrooide bestuurder van een klein autootje die zich probeert staande te houden in de verkeerschaos van op hol geslagen tolwegpoortjes, steile berghellingen, flitspalen, asociale wegpiraten en wilde achtervolgingen. Een ontzettend grappige slapstick serie voor alle leeftijden vol herkenbare verkeersergernissen.

Speeltuin van de verbeelding

Met een filmkaartje kan ieder kind naar zowel de film als de ‘Speeltuin van de verbeelding’. Dit is een prachtig vormgegeven decor met interactieve installaties die alle zintuigen prikkelen. Ze nodigen uit om te spelen en fantaseren, op onderzoek uit te gaan, van alles te ontdekken en zelf te maken. Filmprogramma en speeltuin zijn met elkaar verbonden door een overkoepelend thema dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. Spel en film versterken elkaar, waardoor een bezoek aan Taartrovers Film Festival diepe indruk maakt.

Overige locaties en data Taartrovers Film Festival 2018:

Naast Amsterdam, wordt het Taartrovers Film Festival ook georganiseerd in Deventer, Maastricht, Eindhoven en Groningen.

Over Taartrovers

De Taartrovers zijn de bedenkers en makers van interactieve culturele projecten voor en met kinderen. Dit ondernemen ze op eigen initiatief of in opdracht van musea, festivals, scholen, gemeenten, bedrijven etc. In fantasierijke ateliers bieden we kinderen een kader, vaardigheden en inspiratie om hen vervolgens zelf te laten werken met verhalen, film, eten, beeldende kunst, theater en meer. Het gebruiken van de verbeelding is het uitgangspunt bij alle programma’s die de Taartrovers maken.

Over Georgien Overwater

Georgien Overwater is geboren in Gorinchem in 1958. Georgien is een tekenfanaat van kinds af aan. ‘Als kind zat ik al te tekenen. Op de kleuterschool mocht ik wel eens door blijven tekenen in de pauze. Ik tekende hele vellen vol met poppetjes die hand in hand over het papier zwierden,’ vertelt ze zelf. Inmiddels heeft ze al veel kinderboeken geïllustreerd, onder andere de Floor-boeken van Marjon Hoffman en de boeken over Stijn, uitvinder van René van der Velde. Georgien werkt regelmatig voor Sesamstraat. Ook heeft ze meegewerkt aan animatiefilms van Paul Driessen.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Verjaardagscadeau Gijs Versluys bij EYE

 

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting