Verjaardagscadeau Gijs Versluys bij EYE

Verjaardagscadeau Gijs Versluys bij EYE
EYE vanaf de andere kant van het water. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Verjaardagscadeau Gijs Versluys bij EYE

Zondag 3 september 2017 om 19:00 uur is het bij EYE tijd voor een feestelijke voorstelling waarin film- en tv-producent Gijs Versluys in het zonnetje wordt gezet voor zijn 80e verjaardag. In de documentaire Gijs, van Marjolein van Panhuys, halen verschillende filmmakers herinneringen op aan zijn verdienstelijke productiewerk voor Soldaat van Oranje, Flesh + Blood, Havinck en Leedvermaak.

Cadeau

Van Panhuys maakte de documentaire als cadeau voor de tachtigste verjaardag van haar oom Gijs Versluys. Ze interviewde filmmakers als Paul Verhoeven en Frans Weisz over de bloeitijd van de Nederlandse speelfilm en de manier waarop acteur en filmproducent Versluys daaraan heeft bijgedragen. ‘Ik moet zeggen, als Gijs er niet was geweest, dan weet ik niet of ik die reizen naar Hollywood echt wel gemaakt zou hebben’, vertelt de Nederlandse filmregisseur Paul Verhoeven in de documentaire.

Prominenten filmwereld

De avond wordt ingeleid door EYE Filmmuseum-directeur Sandra den Hamer en filmjournalist Hans Beerekamp verzorgt een Q&A met Van Panhuys en Versluys. De voorstelling wordt gehouden in aanwezigheid van Gijs Versluys ‘himself’ en diverse prominenten uit de Nederlandse filmwereld, onder wie Frans Weisz.

Persoonlijke verhalen

Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt de kijker meegenomen in het filmleven van Versluys; zijn professionele carrière beslaat een belangrijke episode in de geschiedenis van de Nederlandse speelfilm, van de jaren zestig tot in de jaren negentig.

vrijetijdamsterdam.nl

We schreven al eerder een artikel over EYE dat wellicht ook leuk is om te lezen.