Het verhaal achter Videoclub Zaanstreek Noord
Videoclub Zaanstreek Noord wint 1e prijs in de regio Noord-Holland!

“Videoclub Zaanstreek Noord zou dit jaar op 25 april haar 55 jarig jubileum vieren. Dit ging jammer genoeg niet door want al in maart eindigde het clubseizoen vanwege de coronamaatregelen. Gelukkig hebben we destijds wel ons 50 jaar jubileum kunnen vieren in de Stoomhal te Wormer”, aldus Evert Bakker namens videoclub Zaanstreek Noord. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de videoclub en stelde een aantal vragen aan Evert Bakker, bestuurslid en websitebeheerder van de filmclub.

Introductie Zaanstreek Noord

“Onze club is vooral bekend om zijn speelfilms niet alleen toen maar ook nu zijn we nog steeds actief in het produceren ervan maar we hebben ook veel aandacht voor het maken van documentaires, animatie, stopmotion en niet te vergeten onze vakantiefilms. We hebben een inventief rijke programmacommissie die dus in staat is om een goed jaarprogramma neer te zetten. Dit doen we uiteraard in overleg met onze leden.

In de afgelopen jaren is er door clubleden veel kennis opgebouwd en kunnen we elkaar helpen bij het oplossen van problemen over: geluid, belichting, interviews, camera voering……. en niet te vergeten de film technische kant. Voor het maken van een mooie videoproductie loop je vaak tegen dit soort problemen op. Maar we zijn ook een gezellige club mannen en vrouwen die met veel plezier bezig zijn met onze hobby en laten onze filmpjes graag aan andere leden op het grote doek zien om met opbouwende kritiek elkaar te helpen bij het verbeteren van onze films.”

Buurtcentrum De Lorzie

“We houden onze bijeenkomsten op de dinsdagavonden op de oneven weken van 20:00 uur – 22:30 uur in het Buurtcentrum De Lorzie, marktplein3, 1521 HS Wormerveer.”

Heeft de coronacrisis invloed op de videoclub Zaanstreek Noord?

“De clubavonden in de Lorzie waren vanaf maart niet meer mogelijk. Gelukkig hebben wij een hobby waarmee we thuis vele uren aangenaam en creatief bezig kunnen zijn, maar we missen wel het contact met elkaar. Het is jammer dat wat je hebt gemaakt en wat de andere clubleden daarvan vinden, niet met elkaar kan delen. Daarom hebben we een oproep gedaan om filmpjes op te sturen die nog niet eerder op de club zijn gedraaid.

Elke week verschijnen er circa 8 filmpjes, verborgen op YouTube, die door de clubleden kunnen worden bekeken en hierop eventueel een reactie kunnen achterlaten Op deze manier proberen we met de leden in contact te komen. Daarnaast hopen we op veel filmmateriaal en reacties van onze leden.”

Druk overleg tijdens een montage avond.

De programmacommissie

“De programmacommissie probeert zoveel mogelijk in te spelen op vragen van de clubleden. Dit proberen ze te verwerken in het jaarprogramma. Afgelopen jaar hebben we een workshop ‘interview’, ‘leer je camera kennen’ én videomontage pakketten gehad.”

Hoe werken de film- en foto wedstrijden?

“Eén keer per jaar hebben we clubkampioenschappen elk clublid mag dan 2 films indienen die dan worden gejureerd. Op deze avond wordt ook bepaald welke films regionaal doorgaan.”

Foto van een festival in de Stoomhal te Wormer waar Videoclub Zaanstreek Noord de 1e prijs heeft gewonnen

Films van clubleden

“Tijdens een clubavond worden eerst de aangemelde films van clubleden getoond. Daarna komt het programma aanbod. Als het een workshop is wordt er een week van te voren gemaild wat de leden moeten meenemen of wat er van ze verwacht wordt.”

Organisatie filmfestival

“Op dit moment zijn we druk bezig om op 11 oktober een filmfestival te organiseren met als thema “Zaanse Industrie toen en nu”. Om geinteresseerden alvast te enthousiasmeren kunnen zij een kijkje nemen via de volgende link.”

Zijn er op het gebied van video veel veranderingen ten opzichte van tien jaar geleden?

“Het formaat van 10 jaar terug was 4:3 en nu is alles 16:9 met een veel hogere resolutie toen 640×480 maar nu 2K(1920×1080). In de toekomst gaan we naar 4K, 6K en zelfs 8K. Ook het bestand type is veranderd van AVI en mpg gaat nu alles naar MP4. Al deze veranderingen bespreken we tijdens één van onze clubavonden.”

Een bijeenkomst van de Videoclub Zaanstreek Noord.

Wat is het leukste dat jullie ooit hebben meegemaakt?

“Het opzetten van het 50 jarig jubileum in de Stoomhal vond ik echt een hoogtepunt. Ook de bijdrage aan de film “HARDT” was voor mij een hoogtepunt. Vandaag was er een nieuw hoogtepunt. We zijn vandaag in de regio Noord-Holland 1e geworden met onze speelfilm “Niet van echt te onderscheiden”.

Weerzien in goede gezondheid

“Ik hoop dat we elkaar, in goede gezondheid, weer in september kunnen begroeten in het Buurtcentrum De Lorzie te Wormerveer”, laat Evert Bakker ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar de periode na ‘Corona’ aan ons weten.

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Wil je lid worden of ben je benieuwd naar meer informatie? Neem dat een kijkje op de website van Videoclub Zaanstreek Noord.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl