Veel Nederlandse premières bij Roze Filmdagen
Vrije Tijd Amsterdam NL ©

Bij de 23e Roze Filmdagen zijn maar liefst drie wereld premières van Nederlandse documentaires. Ze behandelen zeer uiteenlopende LHBTQ-onderwerpen van de radicaal feministische strijd tot het hedonistisch paradijs Grand Canaria. Daarnaast een paar mooie korte films en het gehele nieuwe seizoen van de online serie ANNE+. De documentaires worden gevolgd door vraaggesprekken met de makers of paneldiscussies.

DE STAD WAS VAN ONS – RADICAAL FEMINISME IN DE JAREN ‘70

Nederland 2020, 70 min, Netty van Hoorn

Documentaire over de culturele aardverschuiving die de lesbische en feministische beweging in de jaren ’70 teweegbracht.

De lesbische beweging in Nederland was in de jaren 70 een drijvende kracht binnen het Nederlands feminisme. Ze liep voorop in activisme en waren verantwoordelijk voor het openen van vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven en drukkerijen. Sommige initiatieven groeiden uit tot wereldwijd bekendheid, zoals Cinemien en Mama Cash. Festivals werden georganiseerd, films gemaakt, kraakpanden bezet-alles was veranderbaar, de samenleving herdefinieerde zichzelf. Netty van Hoorn heeft deze culturele aardverschuiving gevangen in een prachtige documentaire met interviews, historische beelden en filmmateriaal.

HOLA YUMBO–HET BETONNEN HOMOPARADIJS OP GRAN CANARIA

Nederland 2020, 58 min, Tim Dekkers

Onderhoudend sociologisch portret van een uniek gay fenomeen.

Winkelcentrum Yumbo op het Spaanse eiland Gran Canaria is van oudsher een topattractie voor homo’s uit alle hoeken van Europa. En dat is opvallend. Want dit in 1982 gebouwde complex behoort tot één van de meest deprimerende en afzichtelijke winkelcentra van Europa. Hoe komt het dat juist homo’s naar deze betonnen jungle trekken en de Yumbo beschouwen als een magneet voor optimaal homo vertier? De documentaire volgt drie hondstrouwe bezoekers en enkele uitbaters, zoals de eigenaar van een cruise bar (TheBunker) en die van een café (Adonis). Een onderhoudend sociologisch portret van een uniek gay fenomeen.

VRANRIX EN HET AMST€RDAMSE RIJK

Nederland 2020, 70 min.

Annegriet Wietsma

Een uniek en soms hilarisch inzicht in het dagelijkse leven een ideologische queer subcultuur die moedig strijdt tegen de sluipende gentrificatie van de stad.

De strip ‘Asterix en de Romeinse Lusthof’ is de inspiratiebron voor deze documentaire: het kleine Gallische dorpje dat omringd dreigt te raken door Romeinse hoogbouw met hotels, thermen, speelpaleizen en toeristen. De Amsterdamse binnenstad verandert in één grote geldmachine, maar de anarchistische queer gemeenschap Vrankrijk blijft moedig weerstand bieden tegen de hen omringende hebzucht. Hiphop, punk, queer, de vluchtelingenproblematiek, do-it-yourself, solidariteit, anarcho’s, deeleconomie, veganisme, globalisme, alles komt samen in deze kleine microkosmos. Deze ontmoetingsplek, die hier nog als een van de weinige laatste bastions stand houdt, vormt een schril contrast met de hen inmiddels letterlijk omringende stad in transitie: buren die verdwijnen, drommen toeristen, vijfsterrenhotels, luxe appartementen en het duurdere winkelsegment. Een uniek en soms hilarisch inzicht in het dagelijkse leven van mensen in een bijna ideologische subcultuur die moedig strijden tegen de sluipende gentrificatie in de stad
waar ze van houden.

Veel Nederlandse premières bij Roze Filmdagen
Na afloop film tijdens een eerdere editie van de Roze Filmdagen.
Foto: Vrije Tijd Amsterdam NL ©

HEROES OF FOOTBALL

Nederland 2018, 45 min, Marieke Slinkert (NB: geen wereld première)

Is de voetbalwereld klaar voor de eerste openlijke homoseksuele voetballer?

Is de voetbalwereld klaar voor de eerste openlijke homoseksuele voetballer? Hoe is de situatie in de huidige tijd?De film duikt de Europese voetbalwereld in en laat o.a. voorzitters Michael van Praag (KNVB) en Chris van Puyvelde (KBVB) aan het woord. Ook scheidsrechters, trainers en spelers uit België, Nederland, Italië en Spanje geven hun kijk op de zaak.”Ik denk dat er veel mannen zijn die homo zijn, maar er niet voor uit durven komen. Omdat het macho er dan af gaat, omdat ze bang zijn om uitgelachen te worden”, zegt Riana Nainggolan, speelster van AS Roma.

Gevolgd door paneldiscussie.

ANNE+ (seizoen 2)

Nederland 2020, 200 min, Valerie Bisscheroux

Anne had dat volwassen leven toch anders voorgesteld.

Na het succes van het eerste seizoen is Anne eindelijk terug: Het lijkt de 24-jarige allemaal mee te zitten: een baan bij een creatief bureau, ze date met een leuk meisje, heeft genoeg goede vrienden en woont in een tof huis in Amsterdam. Toch gaat ze niet helemaal lekker. Ze wil iets anders, maar wat en hoe? Als er dan een onaangekondigde ex op de stoep staat, terwijl ze ook al gedoe met een andere ex heeft is het lastig focussen. Haar ouders hebben hun eigen dingen om mee te dealen, dus daar kan ze niet op rekenen en haar vrienden hebben soms wel iets anders aan hun hoofd dan het leven van Anne. Ze zou ook echt eens moeten kijken naar die rekeningen die zich opstapelen op haar keukentafel. Dat volwassen leven is toch anders dan ze zich had voorgesteld. Want hoe doe je dat nou, vrienden, familie, werk en relaties balanceren? Roze Filmdagen is de perfecte plek om samen het hele tweede seizoen binge watchen. Dit seizoen zelfs met met meer én langere afleveringen!!

DRIE KORTE FILMS

MOTTA

Nederland / Engeland 2020, 15 min, Nish Gera

Documentaire over de onnavolgbare Braziliaanse kunstenaar/fotograaf Fabio da Motta die onder andere bondage en bloemschikken combineert. De kunstenaar zal tijdens de première aanwezig zijn met een live performance.

FIETSVAKANTIE

Nederland 2019, 15 min, Sven Peetoom
Buddy-roadmovie op de fiets: botsende karakters op zoek naar avontuur.

KORTE KUITSPIER

Nederland 2019, 13 min, Victoria Warmerdam
Anders is, nu ja, anders. Ja, hij is ook homo, maar dat is niet het punt.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Boswachtersboot tijdens Canal Parade 2020