Summer Dance Forever festival

Vanaf dinsdag 15 augustus tot en met 23 augustus vindt in de stad het Summer Dance Forever Festival plaats. Het evenement is een internationaal stedelijk dansfestival dat een programma presenteert met battles, theater, workshops, masterclasses, optredens, feesten en film. Dominerende stijlen tijdens Summer Dance zijn hiphop, housedance, popping, breakdance, vogue en Ragga jam/Dancehall.

Hiphop

Hiphop is een culturele beweging, vooral bekend als muziekstijl. Ze is ontstaan in de jaren zeventig in New York, en dan voornamelijk in krottenwijk The Bronx, die destijds voor het merendeel bewoond werd door vooral Afro-Amerikanen en latino’s. Hiphop is bij het grote publiek vooral bekend als muziekstroming, maar voor de leden van de subcultuur gaat hiphop meestal verder dan alleen muziek maken.

Housedance

Housedance is een sociale dans voornamelijk gedanst naar house-muziek die wortels heeft in de clubs van Chicago en New York. De belangrijkste elementen van housedance zijn ‘Footwork’, ‘Jacking’ en ‘Lofting’. Housedance is vaak geïmproviseerd en beklemtoont snelle en complexe voetgeoriënteerde stappen, gecombineerd met vloeibare bewegingen in de romp, evenals vloerwerk.

Popping

Popping is ontstaan in de jaren ‘70 toen er een dansgroep kwam genaamd Electric Boogaloos met diverse zeer opmerkelijke dansmoves. Deze dansgroep heeft overigens de meeste Popping moves bedacht. Popping is gebaseerd op de techniek van het snel spannen en ontspannen van de spieren, zodat er een bepaalde beweging (bijvoorbeeld een schok) door het lichaam gaat, welke ook wel een pop, hit of bij een vloeiende beweging een wave wordt genoemd. Dit wordt gedaan, dansend op de ritme van de muziek, in combinatie met verscheidende bewegingen en poses, waarbij de danser zich meestal voort beweegt als bijvoorbeeld een soort robot. Zoals andere streetdances, wordt popping vaak gedaan in zogenaamde battles, om te proberen de andere danser voor een menigte te overtreffen. Hierdoor ontstaan soms competatieve trucs, zoals het bespotten van de tegenstander, of mime-bewegingen om te toeschouwers geboeid te houden.

Breakdance

Breakdance vormt samen met rap, graffiti en dj’en de vier elementaire onderdelen van hiphop. Het dansen zelf wordt breakdancen of breakdansen genoemd. Breakdance is ontstaan eind jaren 1970, begin jaren 1980 in de zwarte achterstandswijken in New York. Dj’s in die tijd, zoals Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash en DJ Kool Herc, begonnen draaitafels en een mixers te gebruiken om zo de break van een nummer eindeloos door te laten draaien (hier is de naam van afgeleid). Breakdance was uitgevonden om te dansen op deze nieuwe muziekstijl, die eerst bekendstond als electro, en zich later ontwikkelde tot hiphop en rap. De gettoblaster maakte het mogelijk om in de open lucht te breakdancen.

Summer Dance Forever festival
Breakdance op de straat.

Vogue

Vogue is een dansstijl ontstaan eind jaren 70, begin jaren 80 en ontstond uit performance, een dansstijl die in de jaren 30 in Harlem in New York City ontstond. Het is een dansstijl die diverse poses imiteert van modellen die veelal de cover van het tijdschrift Vogue sierden, en zo naam gaven aan deze dans. Opvallend aan deze dans zijn de geometrische en gestileerde bewegingen van armen en benen en het fragmentarisch lopen over een imaginaire catwalk. Ook extremere, yoga-achtige houdingen worden gebruikt. De elegante manier van wisselen van pose wekt de illusie van een vloeibaar lichaam. Vogue wordt in de Verenigde Staten nog steeds beoefend en is vooral populair in de homo-clubscene van New York, Atlanta en andere grote steden.

Ragga jam/Dancehall

Ragga jam/Dancehall is een Jamaicaanse dansstijl die razend populair is onder de jongeren. Dancehall muziek lijkt een beetje op Reggae. Ragga jam/Dancehall is een dansstijl waar de bewegingen vloeibaar en sensueel zijn en waar veel met de heupen wordt gewerkt. Het is een mix tussen Dancehall en Hiphop.

Programma

Voor het gehele programma van het Summer Dance Forever festival klik je hier.

vrijetijdamsterdam.nl