Summer Dance Forever
De winnaars, jury en publiek. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Hurrican en MonstaPop winnaars tijdens eerste Summer Dance battles

Wat een spektakel donderdagmiddag in de Paradiso. In de poptempel werd gestreden voor de titel beste Locking Forever en beste Popping Forever danser tijdens het internationale Summer Dance Forever festival. De beste Popping danser werd Monstapop uit Canada. De Canadees versloeg in de finale de Koreaanse Hozin en de Haïtiaanse Amerikaan Hurrican was in de allesbeslissende eindstrijd de betere van opponent Masato uit Japan.

Popping

Popping is ontstaan in de jaren ‘70 toen er een dansgroep kwam genaamd Electric Boogaloos met diverse zeer opmerkelijke dansmoves. Deze dansgroep heeft overigens de meeste Popping moves bedacht. Popping is gebaseerd op de techniek van het snel spannen en ontspannen van de spieren, zodat er een bepaalde beweging (bijvoorbeeld een schok) door het lichaam gaat, welke ook wel een pop, hit of bij een vloeiende beweging een wave wordt genoemd. Dit wordt gedaan, dansend op de ritme van de muziek, in combinatie met verscheidende bewegingen en poses, waarbij de danser zich meestal voortbeweegt als een soort robot. Zoals andere streetdances wordt popping vaak gedaan in zogenaamde battles, om te proberen de andere danser voor een menigte te overtreffen. Hierdoor ontstaan soms competitieve trucs, zoals het bespotten van de tegenstander, of mime-bewegingen om de toeschouwers geboeid te houden.

Locking

Locking (ook bekend als Campbellocking) is een moderne dansvorm die vaak gebruikt wordt als streetdance in combinatie met hiphopmuziek en soms funk. De danser wordt een Locker genoemd. Bij locking wordt gedanst met snelle overdreven bewegingen, waarbij vooral de armen en de handen worden gebruikt en waarbij de heupen en benen minder dominant zijn. De locker bevriest doorlopend voor korte tijd waarbij deze de houding vasthoudt. Dit doet vaak denken aan een haperende robot. De locker maakt bijna altijd (oog)contact met het publiek. Regelmatig gaat de dans gepaard met de nodige extreme moves, zoals de spagaat. Sommige lockers gebruiken bewegingen die geïnspireerd zijn op pantomime. Er bestaan een groot aantal lockingmoves met hun eigen benaming. Waarschijnlijk was Don Campbell de uitvinder van locking.

Toeschouwers

De toeschouwers waren geweldig en genoten zichtbaar vanaf de tribune of zittend op de grond van het spektakel op de dansvloer. Bij een pauze kwam de hele zaal in beweging en stond iedereen te dansen. Paradiso ademde in alles dans donderdagmiddag.

Summer Dance Forever
Het publiek was donderdag in de Paradiso magnifiek. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Candy Man

VTA had ook een persoonlijke favoriet. Wij waren erg gecharmeerd van de Candy Man. Helaas schopte de Candy Man het niet tot de finale.

Aankomende dagen

Het Summer Dance Forever festival staat nog tot maar liefst 23 augustus 2017 op het programma. Er zijn nog meer battles, feesten, theater en andere activiteiten. Voor meer informatie bezoek je de site van het Summer Dance Forever festival.

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd bericht:

Opening Summer Dance Forever Festival