Finale Kunstbende tijdens Kunstsbende Festival

Finale Kunstbende tijdens Kunstbende Festival

Op zaterdag 30 juni 2018 is op het terrein van de Westergasfabriek de finale van Kunstbende: dé wedstrijd voor jong en creatief talent van 13 tot en met 18 jaar. Na een jaar vol workshops, coaching, masterclasses, repetities, selectierondes en voorrondes strijden de finalisten tijdens het ‘Kunstbende Festival’ nu echt om de prijzen. Naast optredens van alle finalisten zijn er workshops optredens van alle Kunstbende Boegbeelden, randprogrammering en nog veel meer leuke activiteiten voor Amsterdammers.

Kunstbende is een netwerkorganisatie die jong creatief talent ontdekt, ontwikkelt en etaleert. Naast het organiseren van de jaarlijkse kunstwedstrijd voor jong talent, trekt Kunstbende door het hele land om jongeren te inspireren, stimuleren, en een podium te bieden.

Daarbij werkt Kunstbende vanuit 1 landelijk kantoor en 12 regiokantoren. Dankzij een groot, enthousiast cultureel netwerk van regionale afdelingen, (oud-)deelnemers, juryleden, coaches, scholen, partners, fondsen, overheden en vele vrijwilligers helpt Kunstbende al sinds 1991 jaarlijks duizenden jongeren met de eerste stappen in hun talentontwikkeling. Jongeren kunnen zich inschrijven voor een traject in Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal of Theater.

De voorrondes van de jaarlijkse kunstwedstrijd vonden plaats in de twaalf provincies; de landelijke finale vindt plaats op zaterdag 30 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. Naast een prachtige trofee – de Kunstbende Award – krijgen winnaars een goedgevulde prijzentas mee naar huis. De hoofdprijs gaat naar alle eersteprijswinnaars van de verschillende categorieën: zij krijgen de mogelijkheid nogmaals op te treden op een dikke ‘mainstage’ buiten Kunstbende.

De mainstages voor Kunstbende 2018 zijn:

Dans: CaDance Festival 2019
DJ: Mysteryland 2019
Expo: exposeren in Stedelijk Museum Amsterdam
Fashion: Amsterdam FashionWeek 2019
Film: International Film Festival Rotterdam 2019
Muziek: Zwarte Cross of Mañana Mañana (afhankelijk van het genre van de winnaar)
Taal: Wintertuinfestival 2018
Theater: Oerol 2019

Daarnaast winnen alle eersteprijswinnaars een optreden op de What’s Happening-area van Kunstbende en Rabobank op Lowlands.

Elke artiest is ooit door iemand gestimuleerd en geïnspireerd. Het is belangrijk dat jongeren rolmodellen hebben die laten zien dat ze zelf vroeger gestimuleerd zijn, zodat de huidige generatie jongeren net dat extra zetje krijgt om zelf iets aan kunst te gaan doen. De boegbeeldencampagne draagt bij aan het verhaal waarin jong talent centraal staat en zichzelf, met landelijke bekendheden, in de spotlight kan plaatsen. Waarin sommige jongeren vanuit hun achtergrond niet direct met kunst en cultuur in aanraking komen, kan een boegbeeld dienen als voorbeeld: zij zijn het levende bewijs dat een toekomst in de creatieve industrie een bereikbare droom is.

De boegbeeldencampagne draagt bij aan het zichtbaar maken van cultuur op lokaal, regionaal en landelijke niveau. De boegbeelden zijn komend jaar terug zien als coach, op social media, verschillende events in de regio en op de finale. Als boegbeeld kunnen zij de deelnemers als geen ander motiveren, omdat ze als deelnemer zijn gestart of een andere inspirerende weg hebben afgelegd.

Op dit moment hebben de volgende boegbeelden toegezegd:

Dans: Shay Latukolan (oud winnaar)
DJ: de Sluwe Vos (oud deelnemer)
Expo: Annegien Schilling
Fashion: Maison the Faux
Film: Cinemates (oud deelnemers)
Muziek: Lucas Hamming (oud deelnemer)
Taal: Özcan Akyol
Theater: Stefano Keizers (oud deelnemer)

Kunstbende wordt ondersteund door een aantal partijen

Kunstbende wordt ondersteund door de Rabobank, ArtEZ University of the Arts en Fonds voor Cultuurparticipatie. Met partners Mysteryland, The School of House, Holland Dance, CaDance Festival, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam FashionWeek, MovieZone, EYE Film, Lowlands, Zwarte Cross, Mañana Mañana, De Nieuwe Oost, Oerol en mediapartner CJP werkt Kunstbende nauw samen.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Heeft u al een kijkje genomen in onze agenda met leuke dingen in Amsterdam op 26 juni 2018?