Breakdance-spektakel LIJF steelt de show op de Parade

LIJF, het breakdanceconcert van 155 en Cookachoo i.s.m. DOX, stal vrijdagavond op de Amsterdamse parade de show. Dat kunnen we wel stellen na ons bezoekje aan de Parade afgelopen vrijdag.

Het decor

We geven het eerlijk toe. Wij, van VTA, hadden ze nog nooit gezien en gingen er zelfs blanco in. Zonder te weten wat ons te wachten stond betraden we paradetent ‘de Blauwe hemel’. Deze tent was omgetoverd tot een elegante nachtclub met in het midden een soort van catwalk en achterin een podium. Publiek verzamelde zich hier om heen waarna de dansshow kon beginnen. De show was eigenlijk al begonnen voordat ie echt begonnen was omdat je terwijl je naar binnen liep werd ‘geconfronteerd’ met de beveiliger die later al dansend op het podium te zien was en één van de performers die foto’s stond te nemen met zijn smartphone en de andere crewmembers die krioelden tussen het publiek in de zaal. Dat is precies wat de makers wilden bewerkstelligen. Een interactie met de toeschouwers.

De show

Tijdens de show, waarin het publiek en de gehele crew van LIJF één leken te zijn, werd getoond hoe generatie Y, 25-30 jaar, net als de makers en dansers van LIJF, vrijwillig contact proberen te maken in donkere ruimtes met muziek. De hartstochtelijke dansers, de MC met haar heerlijke opzwepende stem en de overige makers begaven zich tijdens het optreden tussen het meedansende en klappende publiek en leken zichtbaar te genieten van de connectie met de bezoekers. De vrolijkheid en passie spatte er vanaf bij de showmakers en toeschouwers. De voorstelling zelf was dopamine verhogend te noemen. Ga je lusteloos naar binnen dan kunnen we je verzekeren dat je na afloop opgewekt naar buiten gaat.

Breakdance-spektakel LIJF steelt de show op de Parade
LIJF bedankt het publiek na afloop van hun show bij de parade.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Festivals

In de zomer zijn deze passionele performers te zien op festivals, na de zomer in clubs, poppodia, theaters en zoals ze zelf zeggen in ‘vochtige ratsbunkers’ door heel Nederland. “We spelen circa 3 x per dag LIJF op festival de Parade in Amsterdam. LIJF, het nieuwe (break) dance concert met dans, live muziek, visuals en gekte van 155, Cookachoo en DOX. We staan in Amsterdam in ‘de Blauwe hemel’. Tijdens de parade spelen ze een half uur maar na het festivalseizoen gaat daar verandering in komen. “Vertel het door aan je familie, vrienden en vriendinnen. Na het festivalseizoen treden we geen half uur op maar een heel uur. We staan onder andere in de Melkweg,” laat één van de dansers na afloop van de show vanaf het podium weten aan het enthousiaste publiek.

Creatieve vrienden

155 (eenvijfvijf) is een formatie creatieve vrienden bij elkaar gebracht door een gedeelde passie voor bewegingsvormen, muziek, bizarre humor en kunst. Voortkomend uit breakdancegroep iLL Skill Squad uit Wageningen zijn ze samen (op) gegroeid naar een danscollectief dat theatervoorstellingen maakt door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren. “Wij maakten een daverend debuut in de theaterwereld met onze voorstelling genaamd ‘155’, gemaakt onder de vleugels van DOX. Op Lowlands speelden wij het dak van de overvolle ‘Juliet’, waren de revelatie op het prestigieuze Jonge Harten Festival en werden zelfs uitgenodigd om te spelen op de Nederlandse Dansdagen. Als klap op de vuurpijl werd ‘155’ bekroond met de eerste André Gingras Award. Het doel van 155 (eenvijfvijf) voor in de toekomst: veel mensen bereiken door middel van vernieuwende bewegingskunst,” aldus een woordvoerder van de groep.

Breakdance-spektakel LIJF steelt de show op de Parade
Het werd een heerlijk sensationale show van LIJF tijdens de parade.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Historie

De entertainers hebben onder andere al gestaan op het Sziget Festival, European Youth Olympic Festival, Breakin’ Walls Festival, de Nederlandse Dansdagen, Jonge Harten Festival, Cross Culture Festival, Mundial Festival, Festival de beschaving, B*there Festival, UITmarkt + UITfeest, Lowlands Festival, Magneet Festival, Zomer op het Plein Festival, Camp Bestival, De Parade, Cadance, Ifac Festival, Simmerdeis Festival, Beachboom Festival en het Julidans Festival.

Doneren

LIJF is mede afhankelijk van donaties. Wil jij ook doneren kijk dan op de website van 155.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl