Voorbeschouwing Scapino Ballet in Vondelpark Openluchttheater
Campagnebeeld-Holland-Le-Chat-Noir-foto-Hans-Gerritsen-

Vondelpark Openluchttheater maakt zich op voor een Rotterdamse balletinvasie. Vrijdag 30 augustus presenteert het Scapino Ballet Rotterdam in het Amsterdamse park een voorstelling met nieuw werk, afgewisseld met een prachtig duet van de hand van artistiek directeur Ed Wubbe. De dansers die het duet ‘Risonanza’ uit Pas de Deux dansen zijn Ellen Landa en Filip Wagrodzki.

Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit, en stelde een aantal vragen aan Martin Bras, marketing medewerker van het Scapino Ballet Rotterdam.

Kun je het Scapino Ballet introduceren?

“Scapino Ballet Rotterdam viert dit seizoen zijn 75-jarig jubileum. Het oudste dansgezelschap van Nederland is nu een eigentijds, vernieuwend gezelschap en een van de succesvolste smaakmakers van de Nederlandse dans.

Onder artistieke leiding van Ed Wubbe kijkt Scapino graag over de grenzen van de dans heen en maakt theatrale voorstellingen met dansers, muzikanten, opera- of circusartiesten.”

Wat gebeurt er 30 augustus in het Vondelpark?

“We nemen het publiek mee in twee totaal tegenovergestelde sferen. TOF is een energieke choreografie met veel subtiele humor van de jonge Amerikaanse choreografe Nicole Caruana. Dans waar je vrolijk van wordt, met inspiratiebronnen als jazz, ballroom, klassieke muziek en Walt Disney.

Risonanza is een van de mooiste Scapino duetten van de afgelopen jaren, gemaakt door Ed Wubbe. Het duet heeft een ingetogen, verstilde sfeer en wordt gedanst op de kristalheldere pianomuziek van Michiel Borstlap.”

Wat staat er op 3 november 2019 in de Meervaart op het programma?

“In de Meervaart brengen we het tweeluik Holland & Le Chat Noir, twee topstukken van choreograaf Ed Wubbe. Holland gaat terug naar de Gouden Eeuw, naar de kiem van de Hollandse identiteit. Met strak geregisseerde groepsstukken, doorkruist met opzwepende solo’s, laat de choreografie ons dubbele gezicht zien: de natie van de koopman en de dominee.

Le Chat Noir is een ode aan Parijs. Het gelijknamige theatercafé rond 1900 komt opnieuw tot leven in een bruisende mix van muziek, dans, en variété. Operettemuziek en een nieuwe versie van de can can worden afgewisseld met ontroerende solo’s op muziek van Jacques Brel en Edith Piaf.”

Zag ik het goed dat jullie ook bij het Internationaal Theater Amsterdam gaan optreden?

“Ja, we dansen graag in het ITA en hebben door de jaren heen een groot publiek opgebouwd in Amsterdam. Scapino is opgericht in Amsterdam en het is altijd een feest om daar op te mogen treden.

We zijn in januari maar liefst 5x te zien in het ITA. Met de grote internationale productie Cathedral van rijzende ster Marcos Morau en met een echte Scapino klassieker: de barokvoorstelling Pearl. In mei komen we met de nieuwe productie The Square, gemaakt door vier jonge makers.”

Voorbeschouwing Scapino Ballet in Vondelpark Openluchttheater
Pearl – Foto Bas Uterwijk
Voorbeschouwing Scapino Ballet in Vondelpark Openluchttheater
The Square – foto Nienke Elenbaas

In juni 2020 bestaat Scapino 75 jaar. Gaan jullie nog iets leuks doen om deze mijlpaal te vieren?

“Uiteraard! We maken een speciale jubileumproductie. Meer verklappen we nog even niet, behalve dan dat het een spektakel wordt!”

Nog iets toe voegen?

“Graag tot ziens in het nieuwe seizoen”, aldus een enthousiast vertellende Martin Bras namens het Scapino Ballet Rotterdam.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Film in het Park in VondelCS groot succes

Vrije Tijd Amsterdam agenda: Scapino Ballet in Vondelpark Openluchttheater

Volg ons blog -> Leuke dingen doen in Amsterdam

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam