Summer Dance Forever van start in Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Summer Dance Forever van start in Amsterdam

Het Amsterdamse stadsfestival vindt van 14 tot en met 22 augustus 2018 plaats in onder meer Paradiso, Stadsschouwburg Amsterdam, DeLaMar Theater, Melkweg, OBA Theater, Academie voor Theater en Dans en het Vondelpark Openluchttheater. Een week lang zijn deze locaties het toneel voor dansvoorstellingen, battles (competities), clubnachten en ruim 80 workshops van het allerhoogste niveau waar topdansers uit de hele wereld aan deelnemen. Nederland mag op urban dans gebied dan niet tot de wereldtop behoren, andersom biedt Nederland met het Summer Dance Forever festival de wereld de top van de urban dans.

Summer Dance Forever biedt het internationale publiek een volledig overzicht van de huidige staat van de urban dans: oorspronkelijk, vernieuwend en van een niveau dat in Nederland nauwelijks voor handen is. Het theaterprogramma van Summer Dance Forever is een mix van gevestigd talent, jonge makers en nieuwe garde.

Deze choreografie voor zeven dansers bevraagt de rol van het bewegende lichaam in onze stedelijke omgeving, als een corps-à-corps met het hier en nu. In het DeLaMar Theater op wo 15 aug is R1R2START te zien van YZ, geïnspireerd op de vele mogelijke knoppencombinaties van een game console. Op een originele en speelse manier viert YZ de iconen uit de gaming wereld, van hoekige Tetris moves tot aan Super Mario jumps. In de twee multiple bills op wo 15 en do 16 aug, ook te zien in het DeLamar, presenteert Summer Dance Forever een aantal korte voorstellingen als een best of programma, met o.a. de Spaanse Iron Skulls die in No Sin Mis Huesos urban dans, contactimprovisatie en Butoh combineren tot een unieke show die het verleden herbeleefd.

Het conceptuele Canadese hiphopgezelschap Tentacle Tribe, geprezen als één van de meest vooraanstaande dansgroepen van dit moment, verheft met de Europese première voorstelling Threesixnine hiphop tot hedendaagse kunst met hun organisch innovatieve bewegingen. In dit eerste groepsstuk bewegen de dansers zich al ‘lockend’, vallend en draaiend dwars door geometrische configuraties heen. Zes lenige lichamen, als het ware ‘tentakels’, die samen complexe duizendpoten vormen, te zien op do 16 aug in het DeLaMar Theater.

Nieuwe generatie Afrikaanse dansmakers

In het OBA-theater, een nieuwe festivallocatie, presenteert Summer Dance Forever werk van een nieuwe generatie aan urban dans choreografen uit Afrika: een spannende mix van sociaal-politiek engagement, technische skills en tomeloze energie. Prijswinnend bboy Didier Boutiana (Reunión) presenteert op vr 17 aug zijn eerste solo Kanyar, waarin hij focust op uitsluiting. In het Creools staat het woord “kanyar” voor een delinquent persoon of buitenstaander. Maar deze term wordt ook gebruikt om iemand aan te duiden die buiten de marge van de samenleving staat – door geboorte, door omstandigheden, door keuze, door te vluchten.
Op za 18 aug beklimmen de vier leden van La Mer Noire het podium met GAOU. Dit in 2014 in Senegal opgerichte gezelschap bestaat uit een nieuwe generatie aan Afrikaans dans- en choreografietalent, met als missie om de creatieve dynamiek van het hedendaagse Afrika door middel van de hiphopcultuur te verspreiden. Als winnaars van de Hip Hop Games Concept in 2016 kregen zij de kans om in 2018 hun eerste internationale productie te maken en die tijdens het festival te presenteren. GAOU wordt gepresenteerd in een double bill met Le Neil: Vendetta.

Interactieve installatie

Jong en oud kan gedurende het festival nu ook voor het eerst zélf urban dans ervaren in de interactieve installatie Dance of the city warriors van choreograaf Anne Nguyen (Cie. Par Terre). In een parcours van vier levensgrote videoschermen in de Stadsschouwburg, uitgerust met high tech motion tracking en VR, wordt de bezoeker verleid om zelf in beweging te komen, te improviseren en zich ‘voor even’ zelf een breakdancer te voelen.

Over Summer Dance Forever

Summer Dance Forever is met haar unieke programmamix een van de belangrijkste urban dansfestivals in de wereld. Voor wie altijd al heeft willen weten wat de stand van zaken is op het gebied van urban dans, biedt Summer Dance Forever het internationale publiek gedurende negen dagen een volledig overzicht. Het festival vormt de plek waar het publiek de grootste urban dansers van deze tijd ziet.

Voor haar negende editie heeft het festival twee bijzondere battles in petto: the Warrior Editions. Vrijwel alle oud-winnaars zijn voor de belangrijke battles House Dance Forever en Hiphop Forever uitgenodigd om als jurylid en challenger deel te nemen. Waar bij andere competities de jury veilig vanachter een tafel het oordeel kan vellen, moeten zij bij Forever het zelf opnemen tegen de finalisten. Wie wint kan op eeuwige glorie rekenen, zeker dit jaar.

Zie ook site Paradiso voor programma

vrijetijdamsterdam.nl