Hoogtepunten uit het oeuvre van Hans van Manen

Op veler verzoek presenteert het Nationale Ballet voor de tweede keer het hommageprogramma Ode aan de Meester uit 2017. ‘Met deze magistrale voorstelling uit 2017 vierden we de 85ste verjaardag van meesterchoreograaf Hans van Manen en wees er op tijd bij: de voorstelling is slechts vier keer te zien’, is te lezen in het artikel dat is geschreven naar aanleiding van het evenement.

Hans van Manen

‘Van Manens meesterschap wordt wereldwijd al vele decennia erkend. Toch lijkt er momenteel sprake te zijn van een tweede internationale doorbraak. Zo namen topgezelschappen als het Marijinski Ballet, Bolsjoi Ballet en Ballet de l’Opéra national de Paris recent werken van hem op in het repertoire. Maar Het Nationale Ballet – waaraan Van Manen als vaste choreograaf is verbonden – blijft natuurlijk ‘hofleverancier’ van zijn werk. In Ode aan de Meester trakteren wij u op vier heel diverse hoogtepunten uit zijn oeuvre.

Een adembenemende belevenis

Met On the Move voegden wij vorig jaar een nieuwe Van Manen toe aan ons repertoire, ‘een adembenemende belevenis’ aldus de pers. In de choreografie gaat Van Manen de vele ritmewisselingen in het grillige Eerste Vioolconcert van Prokofjev met een wonderbaarlijk ogenschijnlijk gemak te lijf: élke lijn, blikrichting, overgang en muzikale frase voelt onontkoombaar’, schrijft het Nationale Opera Ballet in Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: dansvoorstellingen 3 is a crowd en note to self bij CC Amstel 

Lees ook: blog theaternieuws in Amsterdam