Focus tussen frictie, vrijheid en onderdrukking bij Dansmakers Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Focus tussen frictie, vrijheid en onderdrukking bij Dansmakers Amsterdam

Een dansvoorstelling welke zich richt op de focus tussen frictie, vrijheid en onderdrukking en verwijst naar gebeurtenissen in de geschiedenis van de LGBTQI+ gemeenschap: Stonewall, Pride, de aanslag op de nachtclub Pulse, de homo-concentratiekampen in Chechnya. Tijdens de dansvoorstelling GlitterGods/Stigma die op vrijdag 30 juni en zondag 1 juli bij Dansmakers Amsterdam plaatsvindt gebruikt choreograaf Jesús de Vega de ballroom culture als metafoor voor acceptatie, het gevoel van gemeenschap en ‘erbij horen’.

Homoseksualiteit is in 72 landen nog steeds verboden

In 72 landen is homoseksualiteit nog altijd wettelijk verboden. In sommige landen staat hierop zelfs de doodstraf. Dat is voor de makers van GlitterGods/Stigma een reden om een ode te brengen aan de achtergestelde en gediscrimineerde mensen uit de LGBTQI+ gemeenschap, alsmede een hommage aan de mensen die hebben gevochten voor de vrijheid waarvan we nu – in sommige landen – kunnen genieten.

Ruimtelijke en mentale begrenzingen

De lichamen van de dansers bewegen tijdens de voorstelling tussen verschillende ideeën en zijn geplaatst in een catwalksetting. “De Vega creëert fysieke, ruimtelijke en mentale begrenzingen; het is aan de dansers om zich een weg hierdoorheen te banen, zodat zij kunnen schitteren als Glittergods”, aldus de organisatoren van het evenement.

Speciale dank aan Renée Copraij en Jesse Vanhoeck

De dansvoorstelling is tot stand gekomen door Choreografie: Jesús de Vega, Dansers: Revé Terborg & Pascal Sangl, Lichtontwerp: Varja Klosse, Dramaturgie: Eline Tan en Productie door ICK Amsterdam/Jesús de Vega. Met speciale dank aan Renée Copraij voor haar rol als steun, toeverlaat en inspiratie en aan Jesse Vanhoeck voor al haar hulp tijdens het (maak)proces.

Tijdens de avond is er een dubbelprogramma bij Dansmakers Amsterdam

Tijdens de avond is er een dubbelprogramma bij Dansmakers Amsterdam. Ook is de voorstelling HYPER REAL BROMANCE van Nicolás Rosés Ponce en Vincent Riebeek te zien. In Hyper Real Bromance wordt de pas de deux breder geïnterpreteerd. Ze flirten met de grenzen van wat mogelijk is in het theater, als ook de grenzen van een maatschappij gebaseerd op tegengestelden en uitersten.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook ons artikel over de Pathé zomeractie