Dynamisch drieluik van Ballet Vlaanderen in Koninklijk Theater Carré

Dynamisch drieluik van Ballet Vlaanderen in Koninklijk Theater Carré
oninklijk Theater Carré Foto: vrijetijamsterdam.nl

Dynamisch drieluik van Ballet Vlaanderen in Koninklijk Theater Carré

Het Belgische topgezelschap Ballet Vlaanderen staat woensdag 2 mei, 20.00 uur in Koninklijk Theater Carré met haar nieuwe triple bill: Ten Duets on a Theme of Rescue van Crystal Pite, L’oiseau de feu van Sidi Larbi Cherkaoui en Kaash van Akram Khan. Tickets zijn te koop via www.carre.nl.

CRYSTAL PITE – TEN DUETS ON A THEME OF RESCUE

Wie redt wie en waarvan? Dat is de vraag die het publiek zelf mag beantwoorden bij Ten Duets on a Theme of Rescue. De veelgeprezen voorstelling van Crystal Pite bestaat, zoals de titel al verraadt, uit tien subtiele, intieme duetten waarin steeds één betekenis van ‘redding’ centraal staat. Met compassie, humor en zelfrelativering toont de Canadese choreografe verrassende close-ups van de diverse interacties tussen twee mensen. Het werk van Pite, die een poëtische kijk heeft op het menselijk lichaam, is vindingrijk en theatraal met een scherpe bewegingstaal. Als associate choreographer van Nederlands Dans Theater maakte ze hier veel indruk met werken zoals Parade, The Statement en Plot Point.

Choreografie: Crystal Pite, muziek: Cliff Martinez, kostuums: Linda Chow, licht: Jim French, instudering: Jermaine Spivey.

SIDI LARBI CHERKAOUI – L’OISEAU DE FEU

Sidi Larbi Cherkaoui, choreograaf en artistiek directeur van Ballet Vlaanderen, presenteert in L’oiseau de feu zijn kijk op het eeuwenoude Russische volksverhaal De vuurvogel. De tegenstelling tussen goed en kwaad is gebleven, net zoals de beroemde muziek van Stravinsky. Aan de ene kant staat de gruwel van het vuur, aan de andere kant de schoonheid van nieuw leven dat daaruit ontstaat. Centraal staat de kracht van de mens om als een feniks uit zijn as te herrijzen. Sidi Larbi Cherkaoui had hier onder meer veel succes met zijn bejubelde voorstelling Eastman. In maart was deze verbluffende en internationaal bekroonde mix van hedendaagse dans kungfu weer te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

Choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui, muziek: Igor Stravinsky, decor en licht: Willy Cessa, kostuums: Tim Van Steenbergen, video: Philipp Contag-Lada, muzikale leiding: Philipp Poitner.

AKRAM KHAN – KAASH

Met zijn unieke stijl, geworteld in de Indiase dansvorm kathak, zoekt Akram Khan de grenzen op van het westerse dansidioom. In het krachtige, hoekige Kaash, Hindoe voor ‘als’, geeft de Engels-Bengaalse choreograaf zijn visie op Shiva. Hij benadert deze god van zowel vernietiging als schepping vanuit een tegenovergesteld perspectief: wat zijn onze mogelijkheden voor de toekomst? De wereldster Khan is hier een graag geziene gast. Zo beleefde zijn meesterwerk Until the Lions, waarin hij zelf danste, zijn Nederlandse première op het Holland Festival 2016.

Choreografie: Akram Khan, muziek: Nitin Sawhney, decor: Anish Kapoor, kostuums: Kimie Nakano, belichting: Aideen Malone, instudering: Eulalia Ayguade, Kristina Alleyne, Sade Alleyne

Over Koninklijk Theater Carré

Koninklijk Theater Carré dankt zijn faam aan de programmering van nationale, internationale en veelal exclusieve theaterproducties van wereldniveau. Alle denkbare theatergenres, van circus tot cabaret en van popconcert tot opera, bieden bezoekers ieder jaar opnieuw een ruime keuze. Al 130 jaar lang vinden jaarlijks 400.000 bezoekers hun weg naar het beroemdste en mooiste theater van Nederland in hartje Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Maria Calla keert na 45 jaar terug naar Carré