De Bajes start met live Salsa Sessions van Edsel Juliet

Amsterdam krijgt er een nieuw live salsa evenement bij. Vanaf maandag 28 mei kunnen salsa liefhebbers terecht in het ‘streat art etablissement’ van De Bajes voor swingende nieuwe wekelijkse Salsa Sessions. Initiatiefnemer is de bekende muzikant en componist Edsel Juliet die samen met eigenaar Sven Toering van De Bajes op de maandag muzikanten en dansers een plek bieden om samen in een ongedwongen sfeer te genieten van echte salsa.

Juliet vertelt dat hij in de jaren 80 in De Kroeg aan de Lijnbaansgracht soortgelijke sessies organiseerde. “Het was dé plek waar salsamuzikanten bij elkaar kwamen om te jammen en te dansen. Ik gaf deze jamsessies de naam Salsa Session om duidelijk te maken dat het alleen om salsa gaat. De belevenissen in ‘De Kroeg’ was een mooie tijd waar menig muzikant warme herinneringen aan bewaard. Muzikanten zoals Nicky Marrero, Arturo Sandoval, Chet Baker, Tito Puente, Celia Cruz, Candy Dulfer en haar vader Hans, Rosa King, Herman Brood, Pete Conde Rodriguez, Oscar de Leon, de Cubaanse percussiegroep Los Papines kwamen allemaal even een solo spelen om vervolgens mee te jammen.”

Op zijn geboorte-eiland Curaçao wist hij vorig jaar deze Salsa Sessions succesvol te introduceren. In Mundo Bizarro komen nog steeds iedere donderdag muzikanten bij elkaar. Juliet: “Er was op gegeven ogenblik geen doorgang meer. Topmuzikanten van het eiland en uit de regio bezochten de sessies en speelden mee. Nu is Amsterdam, waar ik ooit begonnen ben, aan de beurt. Ik heb er zin in. De Bajes wordt wat ons betreft op de maandagavonden een plek waar salsamuzikanten in hun vrije tijd samenkomen om met elkaar salsamuziek kunnen maken. Ook jong talent krijgt de kans om samen met gevestigde musici te jammen. Het gaat tijdens deze sessies om de tumbao piano, koro, pregon, mambo en niet om kant-en-klare arrangementen maar echt om het ter plekke improviseren.”

Tijdens de Salsa Session ontstaan spontaan creatieve invallen en nieuwe muziekstijlen. Een aantal van zijn nummers zagen ook het licht tijdens deze sessies. Volgens Juliet is het aanbod van muzikanten en diverse invloeden goed vertegenwoordigd: “Amsterdam kent verschillende bevolkingsgroepen, ieder met zijn eigen achtergrond. Een mengelmoes wat tot spannende muzikale fussions kan leiden.“ Sven Toering vult aan: “Toen Edsel mij hierover vertelde zag ik het helemaal voor me. Muzikanten en echte salsa dansliefhebbers samen genietend van het mooie van salsa muziek hier in De Bajes.”

De basisbezetting bestaat uit Pedro Luis Pardo Cosme (bas), Carlos Francinet (conga), Eric Wijngaarde (bongo), Jorge Martinez (piano), Heiko Ebneri (trompet) en Edsel Juliet (timbales). De entree is slechts 10 euro per persoon. Via Latinworld is de entree zelfs 7 euro en wie voor 21:00 uur binnen is krijgt 1 gratis consumptie, dansworkshop en 1 salsa CD, maar vooral de beste salsa muikanten”, aldus Juliet.

vrijetijdamsterdam.nl