Een Noorderkerkconcert is je mooiste uur klassiek op de zaterdag
The Klezmer Society en Christian Dawid. Foto credits Noorderkerconcerten

“Een Noorderkerkconcert is je mooiste uur klassiek op de zaterdag”

In de Noorderkerk vindt op 21 September 2019 het concert van ‘The Klezmer Society & Christian Dawid’ plaats. Het klassieke muziekevent maakt deel uit van een serie zaterdagse concerten in de Noorderkerk. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit en deed dat aan de hand van een aantal vragen die wij stelden aan de organisatie.

Zouden jullie allereerst de Noorderkerkconcerten eens willen introduceren aan de nieuwe generatie Amsterdammers?

“Een Noorderkerkconcert is je mooiste uur klassiek op de zaterdag. Topmusici uit binnen- en buitenland met repertoire uit alle windstreken en bezoekers die zich 32 zaterdagen graag laten verrassen door nieuwe ervaringen en bijzondere ontmoetingen.

Dàt zijn de Noorderkerkconcerten. Elke zaterdag transformeren wij de Noorderkerk tot ‘Huis van Muziek’ om op laagdrempelige wijze zo veel mogelijk mensen te laten genieten van klassieke muziek.”

Wat is jullie rol bij de Noorderkerk precies?

“De Noorderkerk is gelegen aan de Noordermarkt, in het hartje van de Amsterdamse Jordaan. De Stichting NKC, werd in het seizoen 1999 – 2000 op initiatief van enkele buurtbewoners opgericht. Wij organiseren als stichting dus al 20 jaar een concertserie van ongeveer 30 klassieke concerten per seizoen.

Wij zijn daarmee officieel geen onderdeel van de kerk maar officieus natuurlijk wel. De kerk is het podium voor onze musici.”

Wat kunnen bezoekers verwachten van The Klezmer Society & Christian Dawid?

“Het concert van de Klezmer Society wordt echt een feestje! De musici laten zich niet alleen inspireren door de Jiddische huwelijksmuziek uit Oost-Europa, maar ook door de brutalere klezmermuziek uit de steden. Theatraal, virtuoos en met een flinke dosis gotspe.”

Hoe komt de selectie van artiesten tot stand in de Noorderkerk?

“Het is een mix van aanbod en eigen research. Er zijn veel ensembles die programma’s aanbieden waaruit geselecteerd wordt maar Ilonka van den Bercken, onze artistiek directeur, volgt zelf ook mensen, gaat naar concerten om inspiratie op te doen en scout zo zelf verschillende ensembles en musici voor ons podium.

Kamermuziek ensembles worden bij ons afgewisseld met koren, kinderconcerten en ook vertelconcerten.”

Staan er na The Klezmer Society & Christian Dawid nog meer leuke dingen op het programma?

“Absoluut! Elke zaterdag kan je bij ons terecht voor mooie, avontuurlijke en ontroerende concerten, maar als ik er dan toch een paar mag uitlichten dan raad ik het concert in samenwerking met het Amsterdam Dance Event en Boris Acket & Nick Verstand op 19 oktober ten zeerste aan en daarnaast Nachtlicht met Mike Bode en Merel Vercammen op 2 november.

Maar ook voor echte klassiekers ben je bij ons aan het goede adres, bijvoorbeeld voor Madrigalen van Monteverdi en Tsjechische melancholie met het Trio Martiu. Voor alle data check onze website www.noorderkerkconcerten.nl”, laat de organisatie van de Noorderkerkconcerten ten slotte enthousiast weten.

Interview door:
Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Ondernemers Ferdinand Bolstraat organiseren zomeravond concert

Gerelateerd -> Waar vind ik een kerk in Amsterdam?