Orkesten Jong en Groot Excelsior bedenken alternatief voor kerstconcerten
Foto van een aantal leden tijdens een kerstevenement bij De Hallen.

De twee orkesten die samen de vereniging Jong en Groot Excelsior vormen, hebben een alternatief bedacht voor het jaarlijkse kerstconcert dat ze normaal gesproeken organiseren in de Westerkerk. In plaats van het muzikale optreden zijn er nu een vier kerstliedjes gemaakt, zodat ze de achterban toch nog fijne en vooral muzikale kerstdagen kunnen geven. Vrije Tijd Amsterdam interviewde Iris de Rink van de muzikale vereniging die mensen al vanaf 1926 weet te vermaken.

Het traditionele kerstconcert in de Westerkerk

“Een jaarlijks terugkerende traditie is het kerstconcert in de Westerkerk op de 3e adventszondag. Normaal gesproken vragen we ook altijd een koor uit de omgeving om samen met ons het concert te verzorgen. Al snel kwamen we er achter dat dit niet zou gaan lukken dit jaar.

Verder bestaat onze vereniging uit 2 orkesten, het kerstconcert wisselen we dus af, het ene jaar speelt Groot Excelsior, het andere jaar jeugdorkest Jong Excelsior. Uiteraard wel met medewerking van elkaar voor het lichte programma van het concert, oftewel de meezingers. Kerst vier je tenslotte samen. We hadden nog gehoopt dat we wellicht in kleinere bezetting voor een beperkt publiek, maar door een algeheel verbod, werd ook dit niet mogelijk.”

A brand new day

“Dat werd dus snel schakelen. Toen duidelijk was dat een fysiek concert er op welke manier dan ook er niet in zat, hebben we bedacht om een digitale kerstgroet te maken, gewoon vanuit onze eigen repetitieruimte. Zo konden we toch onze achterban fijne en vooral muzikale kerstdagen geven.

Onder leiding van Douwe Nauta heeft Jong Excelsior de afgelopen weken van elke repetitie een feestje weten te maken. Om het jaar 2020 met een vrolijke noot af te sluiten hebben zij een kerstversie gemaakt van ‘A brand new day’. Na dit filmpje gezien en geluisterd te hebben blijf je thuis echt niet stil zitten op de bank.”

Drie kerstliedjes

“Groot Excelsior kon de afgelopen weken niet met z’n allen repeteren vanwege de maximale groepsgrootte. Een aantal leden had aangegeven momenteel even niet te spelen, maar voor de overige leden hebben we een schema gemaakt waarin het orkest in 3 groepen is opgedeeld.

Elke week konden er 2 van de 3 groepen spelen, zo kon iedereen toch bijna elke week spelen én kon iedereen meewerken aan de opnames! Onder leiding van Steven Walker hebben zij 3 kerstliedjes opgenomen, Mary’s Boy Child, Winter Wonderland en White Christmas.”

De kerstgroeten

“De gehele vereniging heeft meegewerkt aan de kerstgroeten! De dirigenten hadden speciale geluidsopname apparatuur meegenomen en handige leden binnen het orkest hebben de video opnames gemaakt en de filmpjes gemonteerd! Echt super!

Vervolgens hebben we de filmpjes online gezet en de linkjes verstuurd naar onze vaste achterban en donateurs. Toen we het idee hadden geopperd deze filmpjes te gaan maken was iedereen gelijk enthousiast. Dus ja, de afgelopen repetities was iedereen in kerststemming, hoe dichterbij we bij kerst kwamen hoe meer versiering tijdens de repetities.”

Het jaar 2021

“Ondanks dat er nog steeds veel dingen afgelast worden en het maar de vraag is wanneer we weer een fysiek concert mogen geven, blijven we zeker plannen maken. Allereerst op 28 maart een concert van beide orkesten in de Dominicuskerk, althans dat hopen we! Verder staat er nog een buitenconcert in de tuinen van de Hermitage gepland op 4 juli.

Het is het plan om in de zomer met het jeugdorkest een concertreis door Nederland te gaan maken, vieren we volgend jaar ons 95-jarig jubileum van de vereniging én hopen we volgend jaar kerst weer in de Westerkerk te mogen spelen. Genoeg om naar uit te kijken dus. Hopelijk wordt 2021 een jaar waarin concerten geven weer mogelijk is.”

Repeteren

“Ik hoop dat we snel weer mogen repeteren, ook al is het in beperkte setting en mogen we nog geen concerten geven. Je merkt gewoon dat na een avond met elkaar musiceren iedereen met een blij en goed gevoel weer huiswaarts gaat, uitkijkend naar de volgende repetitie.”

Iedereen is welkom

“Lijkt het jou leuk om in het nieuwe jaar ook mee te spelen bij een van de orkesten? Laat het ons dan vooral weten. Jong of oud, je oude hobby weer oppakken of doorgewinterd musicus, iedereen is welkom! Meer informatie over beide orkesten is te vinden via www.jongexcelsior.nl of www.grootexcelsior.nl.

Bij interesse voor meespelen bij Jong Excelsior kan je mailen naar [email protected]. Voor verdere kennismaking met Groot Excelsior kan je mailen naar [email protected]. Hopelijk zien we je volgend jaar bij een van onze orkesten, is het niet in het orkest, dan wel in de zaal! Namens de gehele vereniging wensen wij iedereen fijne feestdagen en een goed 2021.”

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Het verhaal achter IJsclub de Amstelbocht