Bijzonder avondconcert Bijlmer Klassiek in teken Zwarte Mozart
Op de foto: Michael Gieler

In het Bijlmerparktheater is het aftellen richting een nieuwe editie van Bijlmer Klassiek volop begonnen. Bijlmer Klassiek, een bijzonder avondconcert, dat twee keer per jaar wordt gepresenteerd, zal zaterdagavond 2 november in het teken staan van Joseph Bologne Chevalier de Saint-George (1745-1799), bijgenaamd de ‘Zwarte Mozart’. De Bijlmer Klassiek avondconcerten zijn te omschrijven als bijzondere ontmoetingen tussen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en artiesten met hun wortels in de Bijlmer. Zij spelen afwisselende programma’s met de mooiste klassiekers en swingende nummers uit de hele wereld.

Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit naar de speciale muziekuitvoering met altviolist Michael Gieler, die samen met bassist en bandleider Vincent Henar het programma heeft samengesteld.

Kun je iets meer over Bijlmer Klassiek vertellen?

“De concertserie Bijlmer Klassiek bestaat al negen jaar. Het initiatief kwam van leden van het Concertgebouworkest. Zij hebben de directie van het Bijlmer Parktheater benadert of ze iets met klassieke muziek wilden doen en werden met open armen ontvangen. Wij wilden graag muziek van topniveau bereikbaar maken voor de bewoners van Zuidoost: Beethoven, Bach, Schubert en anderen. Maar ook moderne muziek.

Daarnaast gaat onze belangstelling ook uit naar cross-overs. Muziek is immers een belangrijke manier om te communiceren en wij geloven heel sterk in de uitwisseling met ons publiek, tijdens het concert en ook na afloop. Vaak schenken we dan ook drankjes aan onze gasten en nemen zelfgebakken koekjes mee. Dat verlaagt de drempel en zorgt voor een levendige sfeer.”

Wat kunnen we tijdens ‘Bijlmer Klassiek: De Zwarte Mozart’ verwachten?

“De muziek van Joseph Boulogne is het vertrekpunt van het programma. Hij wordt de zwarte Mozart genoemd omdat hij in de tweede helft van de 18e eeuw hoge ogen gooide in Parijs. Parijs was toen de muzikale hoofdstad van de wereld. Hij was zoon van een Franse plantage eigenaar en een donkere slavin op Guadaloupe, hij was een schitterend figuur. Joseph Boulogne werd door zijn vader herkend en genoot de best mogelijke opleiding in Parijs. Hij was een gevierd musicus, maar ook soldaat en schermmeester. Het schijnt dat hij ook Mozart heeft beïnvloed.

Wij gebruiken Joseph Boulogne als vertrekpunt en verkennen daarna muziek uit de Zuid-Amerikaanse en Caribische hoek. Dat doen we met vier musici van het Concertgebouworkest en drie musici van Frafra Sound. Het wordt een afwisselend en swingend programma waarbij alle musici en ook het publiek worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen.”

U heeft het programma samen met mede bassist en bandleider Vincent Henar samengesteld. Zou u Vincent Henar en uzelf kort willen introduceren?

“Vincent is een belangrijk bandleider van de groep Frafra Sound. Maar naast de Surinaamse en Antilliaanse muziek die ze daar meestal spelen heeft hij ook veel belangstelling voor klassieke muziek en een grote voorliefde voor strijkers. Daarom nam hij het initiatief voor dit concert. Gezien wij ook graag op avontuur gaan vonden wij dat een geweldige kans.

Ikzelf ben al meer dan 25 jaar altviolist in het Concertgebouworkest. Maar naast mijn baan vind ik het spannend om te onderzoeken hoe we met klassieke muziek ook nieuw publiek kunnen bereiken en onze eigen muzikale grenzen kunnen verleggen. Daarom heb ik Music Stages opgericht.”

Wij organiseren concerten en festivals in Nederland, maar ook in het buitenland en zijn ook zeer begaan met muziekeducatie.”

Hoe is de selectie van musici voor het aankomend avondconcert tot stand gekomen?

“Vincent en ik hebben musici gezocht met een zin voor avontuur, ieder in zijn kringen. De uitkomst belooft buitengewoon spannend te worden.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Het is mijn inziens leuk en interessant om te vertellen dat dit een langer project is, ook met een schoolconcert en een concert op 30 november in het Muziekgebouw. Daar spelen we in onze concertserie, de IJ-Salon, om 14:15 uur. Het programma is dan iets anders, met onder andere een wereldpremière van componist en gitarist Andro Biswane. Wij vinden het belangrijk dat onze samenwerking op deze wijze meer diepgang krijgt”, laat altviolist Michael Gieler ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar de nieuwe edities van Bijlmer Klassiek weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd blog: Theater in Amsterdam – Het overzicht

Lees ook: Vondel College Special: Ben’s Black Mirror