Mandoline Orkest Toccare: “Het houd je jong, flexibel en brengt zoveel vreugde!”
Mandoline Orkest Toccare 35 jarig Jubileum, gevierd op 5 november j.l., met een Samenspeelmiddag.

Vrije Tijd Amsterdam is dag in dag uit op zoek naar speciale verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Lenie Kerkhoven van muziekvereniging van Mandoline Orkest Toccare.

Wilt u Mandoline Orkest Toccare introduceren?

“Het uit tokkelinstrumenten bestaande ensemble Toccare werd in 1987 opgericht en was nog een mede initiatief van de toen vertrekkende directrice van de Muziekschool Noord, Zus Keyl. Het ensemble stond vanaf het begin onder leiding van Lenie Kerkhoven, die als docente mandoline, mandola en muziektheorie sinds 1982 verbonden is aan de Muziekschool Noord.

In eerste instantie bestond Toccare uit volwassen leerlingen van de Muziekschool, die tot dan toe geen of nauwelijks ervaring hadden in het samenspel. In de loop der tijd ontstond, zowel in muzikaal als in sociaal opzicht, een hechte groep, waarin het plezier van het samenspelen belangrijker was dan het streven naar perfectie.

De laatste jaren zijn er veel spelers bij gekomen, wegens opheffing van andere orkesten in Amsterdam en/of Noord-Holland. In 2007 waren er 25 spelers. Helaas hebben wij door overlijden en verhuizingen veel leden verloren, momenteel zijn er nu 13 spelende orkestleden.”

Kunt u iets over het repertoire vertellen?

“Het repertoire van Toccare is veelomvattend, het bestaat zowel uit klassieke werken als volksmuziek, musical, operette en het omvat werken van componisten als Konrad Wölki, Wolfgang Amadeus Mozart, Johan B. Kok en arrangementen van o.a Cor Noordzij,

Jan Wolters, Carlo Malizia. Het orkest heeft een kwartetbezetting: mandoline 1 en 2, mandola, gitaar.”

Wie is de dirigent en wat is haar achtergrond?

“Dirigente Lenie Kerkhoven-Noordzij studeerde in 1975 af aan de Pedagogische Academie met specialisatie muziek. In 1982 werd zij benoemd tot mandoline-docent aan de Muziekschool Noord te Amsterdam.

Als mandoliniste is zij vrijwel autodidact, zij haalde alle diploma’s voor mandoline bij het Nederlands Verbond van Mandoline Orkesten, daarnaast behaalde zij de diploma’s voor dirigent en docent. In 1987 slaagde zij voor het Staatsexamen (Conservatorium) theoretische vakken en verkreeg zij, na een praktijkexamen voor de Inspectie Muzikale Vorming, de B-bevoegdheid als mandolinedocent.

Zij werd geregeld gevraagd in diverse symfonieorkesten, zoals bij het Nederlands Balletorkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, om de mandolinepartij te vertolken, o.a. in werken van Mahler, Schönberg, van Vlijmen, en ook in de opera’s Othello (Verdi) en Don Giovanni (Mozart). Daarnaast is zij gastdocent, examinator, jurylid en lid van de Adviesraad van het Nederlands Verbond van Mandoline Orkesten en concertmeester en 2e dirigent van het Amsterdams Mandoline Orkest AMTG.”

Wat is de doelgroep voor de optredens?

“Vanwege het repertoire, de bezetting en de klankkleur van het orkest spelen wij graag in Zorgcentra. Men vindt het altijd leuk om herkenbare melodieën te horen en het feit dat wij niet elektronisch versterkt spelen is ook een pluspunt.”

Heeft het orkest nog leden nodig voor het spelen van een bepaald instrument?

“Nieuwe leden zijn altijd welkom. Het is wel noodzakelijk dat men noten kan lezen. Een contrabasspeler missen we helaas al enkele jaren, die gaf echt een basis aan het orkest. Maar gelukkig zorgen de gitaren daar ook voor. Wij staan ook open voor andere instrumenten, afhankelijk van de geschiktheid zijn we ‘in’ voor leuke experimenten.”

Mandoline Orkest Toccare: “Het houd je jong, flexibel en brengt zoveel vreugde!”
Mandoline Orkest Toccare
De “Niet meer zo piep show”, met o.a. Hetty Blok en Frits Lambrechts in de Meervaart

Wat betekent muziek voor u?

“Muziek is voor mij een levensbehoefte. Van jongs af aan leef ik met muziek. Het is voor mij een passie en brengt evenwicht, rust, energie, uitdaging, vreugde en verwondering. Veel leden van Toccare speelden/spelen tot op zeer hoge leeftijd in orkestverband. Het houdt je jong, flexibel en brengt zoveel vreugde!”

Is er ook een concertagenda en op welke locaties worden de concerten gegeven?

“Vanwege Corona en veel ziekte binnen het orkest hebben we op dit moment een vrijwel lege agenda. We hopen binnenkort weer te kunnen optreden in een Zorgcentrum in Amsterdam Noord. Op onze website wordt alles vermeld.”

Wat zijn de hoogtepunten in de historie van jullie bestaan?

“In de afgelopen 35 jaar heeft Toccare diverse bijzondere en succesvolle optredens verzorgd, o.a. in de Boekmanzaal van het Muziektheater, het Stadsdeelkantoor Noord, Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht, De Meervaart in Amsterdam en vele zorgcentra in Amsterdam en omgeving. Bovendien maakte de NCRV een radio-opname van Toccare voor het programma Muziek in vrije tijd.

Om de 5 jaar werd het jubileum gevierd met een groot concert in het Muziekcentrum Noord, aangevuld met zeer getalenteerde musici die ook een intermezzo verzorgden, zoals het Trio C tot de Derde.

Het 35-jarig bestaan werd op 5 november 2022 gevierd met een prachtige samenspeelmiddag voor spelers (tokkelaars) uit Noord-Holland. Op de lessenaars stond repertoire van de zeer gewaardeerd Duitse componist Konrad Wölki.”

Ten slotte

“Toccare repeteert op maandagmiddag van 13.15 uur tot 14.45 uur. Mocht u meer willen weten, wilt u meespelen of heeft u belangstelling voor een optreden, neem contact met ons op via e-mailadres: [email protected]”, laat Lenie Kerkhoven ten slotte namens Tocarre weten.

Repetitie adres:

Muziekcentrum Noord
Alkmaarstraat 10, 1024 TT Amsterdam

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam