De Gemeenschap der Rede: zijn cultuur en religie evenveel waard
Afbeelding via De Balie

Te midden van de zoveelste lockdown in januari dit jaar, richtte De Balie het Levensbeschouwelijke Genootschap de Gemeenschap der Rede op. De reacties hierop waren gemixt, van woede over het ridiculiseren van godsdienst tot een handreiking van hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman. Dinsdag 5 juli blikt programmamaker Sophie Rutenfrans met stadspredikant Tim Vreugdenhil, voormalig directeur Frans Hal museum, Ann Demeester, Erik Borgman en directeur van De Balie, Yoeri Albrecht terug op de redenen en de achtergrond van het oprichten van het Genootschap.

De Gemeenschap der Rede was maar een week actief in De Balie – daarna werd de lockdown opgeheven. De actie bracht wel een gesprek op gang. Yoeri Albrecht gaf aan dat cultuur naast religie zou moeten staan: “Ik wil op deze wijze het gesprek aangaan waarom de cultuursector al bijna 2 jaar als ‘niet-essentieel’ beschouwd wordt, terwijl ik denk dat cultuur voor veel mensen een zeer essentiële levensinvulling is. Net zoals religie dat voor veel mensen is.”

In dit programma praten we met religieuze en niet-religieuze mensen over het onderscheid tussen cultuur en religie, maar ook over het deel van het leven dat tijdens corona op pauze ging. Dat de overheid moest ingrijpen om ons en de zorg gezond te houden is logisch. Tegelijkertijd is de vraag of er op dat moment niet ook iets essentieels vergeten is. Leven is meer dan naar de supermarkt en “een dvd’tje kijken op de bank”. Hadden we juist tijdens deze zware beproeving niet meer dan ooit behoefte aan ervaringen die de waan van de dag overstijgen?

Klik hier voor tickets en meer informatie over dit programma