Volkstuinen in Amsterdam Noord
Ingang van Volkstuinpark Buitenzorg. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Op zoek naar Volkstuinen in Amsterdam Noord? Wil je lekker tuinieren of wandelen tussen de volkstuinen? Een volkstuin is een particuliere tuin die vaak niet bij het eigen huis ligt. Er bestaan vele verschillende soorten volkstuinen. Grote en kleine tuinen met soms een gazon, vijver, groente/fruittuin, bomen of andere dingen. De meeste Volkstuinen in Amsterdam Noord zijn vrij toegankelijk te bezoeken. Heerlijke groene plekken om eens lekker een wandeling te maken! We hebben een artikel geschreven over waar je volkstuinen in Amsterdam Noord kunt vinden. Hopelijk zullen jullie er leuk bezoekje of zelfs een eigen volkstuin aan overhouden!

De Bongerd, Buikslotermeer, Volkstuinpark Buitenzorg, Kweeklust, De Molen, Tuinpark Rust en Vreugd, Tuinwijck, Wijkergouw

De Bongerd

Tuinpark De Bongerd is een gemeenschapstuin in Noord. De Bongerd bestaat al meer dan 100 jaar. Er zijn hier 137 verblijfstuinen en 48 moestuinen. Deze tuinen zijn voor tuinders 365 dagen per jaar toegankelijk. Bezoekers kunnen dit tuinpark van 1 april tot 1 oktober bezoeken. Openingstijden zijn van 08:00 tot 21:00 uur.

Volgens de bewoners van dit park maken rust en variatie aan tuinen, een wandeling meer dan de moeite waard. Er kan op het terras in de zon een kopje koffie, drankje of versnapering besteld worden. Buurtbewoners laten zich ook vaak zien bij dit tuinpark. Deze locatie met tuinen ligt al meer dan 20 jaar op de huidige locatie. Dit is nabij de Ring Noord (afslag 117).

De Bongerd is niet alleen een volkstuinpark maar ook nog eens een echte buurt in Amsterdam Noord. De wijk maakt deel uit van Tuindorp Oostzaan. Het gebied wordt begrensd door Zijkanaal I, de Noordelijke Singel, de Scheepsbouwweg en de Vlakkerweg.

Open voor gasten

Wil jij De Bongerd bezoeken? Gasten kunnen de volkstuin van 1 april tot 1 oktober bezoeken. De openingstijden zijn van 08:00 tot 22:00 uur. In de periode van 1 oktober tot 1 april mag het park alleen in de weekenden bezocht worden. Openingstijden zijn dan op zaterdag van 09:00 tot 18:00 en op zondag van 12:00 tot 18:00 (mits de kantine open is).

Adres: Kadoelenpad 21

Buikslotermeer

Tuinpark Buikslotermeer staat bekend om haar rust en groen. Mensen kunnen hier bijkomen van de dagelijkse hectiek. Er kan ook een wandeling of praatje gemaakt worden. Op dit tuinpark zijn 246 tuinen aanwezig.

Voor leden en kinderen worden hier veel activiteiten georganiseerd. Je vindt hier niet alleen tuinen. Er zijn een voetbalveldje, speelplekken en er worden feesten georganiseerd. Er worden ook lezingen en creatieve workshops gehouden.

Dit park ligt op de rand van Waterland. Je bereikt het tuincomplex eenvoudig met de fiets, auto of gewoon lopend. In de buurt van Tuinpark Buikslotermeer zijn eveneens veel opties om te recreëren en van je rust te genieten.

Adres: Volendammerweg 305

Volkstuinpark Buitenzorg

Volkstuinpark Buitenzorg is het oudste volkstuincomplex van Amsterdam. Het park ligt aan het Vliegenbos. In het Vliegenbos en Buitenzorg vind je veel diverse insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Volgens de mensen van het tuinpark kom je er de buizerd en grote bonte specht ook vaak tegen. De bosuil is er geregeld te horen.

Op dit moment zijn er bij Buitenzorg 99 tuinen. Het park wordt op de site omschreven als een kleinschalig en intiem volkstuinpark. Er heerst een bont en bloeiend tuin- en verenigingsleven.

Volkstuinen in Amsterdam Noord
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Adres: Zamenhofstraat 41

Kweeklust

Tuinpark Kweeklust ligt net over de Schellingwoudebrug. Op dit park zijn momenteel 103 huisjes met tuinen aanwezig. Verder tref je hier een winkeltje, speelweide, vijver, ijsvogelwand, vlinderdriehoek en een bijenkolonie. Op dit park is er ook vertier in een clubgebouw en er is een winkeltje aanwezig.

Volgens de mensen is Kweeklust een mooi stukje groen waar je lekker kunt tuinieren. Je kan er ook op een andere manier van het groen genieten. Als je hier een tuin hebt gelden er leef- en spelregels. Je dient je hieraan te houden.

Zo kun je hier werken in en genieten van je tuin. Familie en vrienden zijn welkom. Er kan deelgenomen worden aan activiteiten op het tuinpark. Alle regels zijn te lezen op de website van dit complex met tuinen.

Adres: Durgerdammerdijk 1

De Molen

Tuinpark De Molen ligt aan de Buitengouw 20 in Noord. Dit Amsterdamse tuinpark is opgericht op 11 januari 1939. Toen lag het park op de Oostelijke Ringdijk. Op die dijk stond een molen die reden was voor de naam van het tuincomplex.

In 1980 verhuisde De Molen naar de huidige locatie. Er zijn op dit park 152 tuinen aanwezig. Tuinpark De Molen is onderdeel van Afdeling van de Bond van Volkstuinders te Amsterdam.

Op het moment van schrijven zijn er geen tuinen meer te koop. Als er een tuin vrijkomt, is dit te lezen op de site van dit tuinpark. Je moet wel goed nadenken of je een tuin echt wilt huren. Het brengt namelijk verantwoordelijkheden met zich mee. Op de site van De Molen is te lezen welke belangrijke informatie je moet weten voordat je een tuin besluit te kopen.

Adres: Buitengouw 20

Tuinpark Rust en Vreugd

Tuinpark Rust en Vreugd is een verblijfstuin. Bij binnenkomst op Tuinpark Rust en Vreugd heten de kippetjes en hanen je van harte welkom. Aan het begin van het park voor de kantine heten de kippetjes en hanen je van harte welkom.

 

Als je een stukje doorloopt ligt er een mooi sportveldje waar het gras goed is gemaaid. Daarnaast zijn er meerdere sportmogelijkheden. De kinderen zullen zich hier ongetwijfeld vermaken.

Volkstuinen in Amsterdam Noord Volkstuinen in Amsterdam Noord

Vervolgens loop je door naar al het groen met daarin de verschillende tuinen. Op dit park zijn 115 tuinen aanwezig. Het oorspronkelijke complex met tuinen is in 1930 opgericht in de Watergraafsmeer. Tussen 1973 en 1978 is de verhuizing naar het huidige park ingezet.

Het tuinencomplex ligt binnen de Ring A10-Noord. Om Rust en Vreugd heen liggen de Zuiderzeeweg, de Liergrouw, Wijkergouw en de Weersloot. Een prachtig stukje landelijk Amsterdam Noord.

Adres: Paterslaan 10

Tuinwijck

Tuinpark Tuinwijck is een van de volkstuinen in Amsterdam Noord. Dit park met tuinen is gelegen aan de Liergouw bij Schellingwoude en Ransdorp. Het park is in 1939 opgericht. Tuinpark Tuinwijck heeft het AVVN keurmerk natuurlijk tuinieren. Natuurvriendelijk beheer, onderhoud en inrichting van het tuinpark spelen een grote rol. Ze willen graag een oase in Amsterdam maken voor flora en fauna.

Het moet voor Amsterdammers een leuke plek zijn waar je heerlijk kunt vertoeven. Tuinwijck doet ook dienst als plek voor natuur- en milieueducatie voor de tuinders, kinderen en omwonenden. Als je een tuintje bij Tuinwijck hebt moet je jouw takken in de takkenkar gooien. Het overige tuinafval moet zelf gecomposteerd worden of weggebracht naar het afvalpunt.

Het park grenst aan de ringweg A-10. Met de auto neem je de afslag Durgerdam (S115). Bij de verkeerslichten neem je de Zuiderzeeweg parallel aan de snelweg. Dit is in de richting van Schellingwoude. Bij de rotonde ga je naar links en gelijk linksaf onder de snelweg door. Na circa 70 meter bevinden zich de hoofdingang en de parkeerplaats aan de linkerkant.

Adres: Liergouw 55

Wijkergouw

Bij Tuinpark Wijkergouw zijn er momenteel 226 tuinen. Deze locatie is in 1962 opgericht en licht op de grens van natuur en stad. De gemiddelde perceelgrootte bij Tuinpark Wijkergouw is 280 vierkante meter. In de periode van 1 april tot en met 30 september zijn hier mogelijkheden tot overnachting.

Als je hier een tuin wilt dan moet je je eerst inschrijven als aspirant bij de Bond van Volkstuinders. Op de site staat een link die je naar de bond door stuurt.

Adres: Wijkergouw 30

Gerelateerd: Op zoek naar Volkstuinen in Amsterdam?

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam