Tien jaar Amsterdam Light Festival: Amsterdammers kiezen favoriete lichtkunstwerken
Foto credits © Janus van den Eijnden

Amsterdam Light Festival bestaat dit jaar 10 jaar, en een feestje vier je samen. Dat laat de organisatie van het lichtjesfestival weten middels een persbericht. Buurtbewoners en bezoekers kunnen daarom vanaf 10 maart stemmen op hun favoriete lichtkunstwerken van de afgelopen negen edities Amsterdam Light Festival. De kunstwerken met de meeste stemmen worden tijdens Editie #10, in de winter van 2021-2022, langs de vaarroute geplaatst. Daarnaast wordt onder stemmers een lichtkunstwerk van Jeroen Henneman verloot en maken deelnemers van een online campagne 10 dagen lang kans op festivaltickets. Op deze manier bedankt Amsterdam Light Festival buurtbewoners en bezoekers voor negen succesvolle edities: samen met alle Amsterdammers kijkt het festival vooruit naar het feestelijke tienjarig jubileum.

Amsterdammers verlichten eigen stad

Het tienjarig jubileum van Amsterdam Light Festival wordt samen gevierd. Amsterdammers krijgen dan ook een bijzondere rol. In de (bijna) tien jaar dat het festival bestaat, kunnen buurtbewoners (samen met landelijke bezoekers) nu voor het eerst meebeslissen over welke kunstwerken onderdeel uitmaken van de route. Ofwel, welke kunstwerken er voor twee maanden de eigen buurt verlichten. Vanaf 10 maart kunnen stemmers kiezen welke werken ze nog eens zouden willen zien. De vijf kunstwerken met meeste stemmen krijgen tijdens het festival een plek langs de vaarroute.

Vooruit kijken naar tienjarig jubileum

Festivaldirecteur Frédérique ter Brugge: “Wij kijken vol trots uit naar ons tienjarig jubileum, dat wij samen met bewoners van Amsterdam, bezoekers, partners en kunstenaars gaan vieren. Zonder hen hadden wij deze mooie mijlpaal nooit bereikt. Daarom willen we iedereen betrekken bij de invulling van onze lustrumeditie, in een maand waarin er in Nederland sowieso veel valt te kiezen. Iedereen mag stemmen op een aantal kunstwerken uit de voorgaande negen edities die wij graag nog een keertje terugzien. Met dit gebaar hopen wij dat mensen – samen met ons – alvast vol goede moed vooruitkijken naar volgende winter, waarin we hopelijk zonder restricties ons feestje kunnen vieren!”

Kies en win

Onder alle stemmers verloot de organisatie een One Lamp t.w.v. €3.600, een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman, speciaal ontworpen voor Amsterdam Light Festival. Henneman omschrijft One Lamp als een ‘staande tekening’. Die tekening – van een eenvoudige bureaulamp – maakte hij met één lange, vloeiende lijn van licht. One Lamp is met de hand gemaakt door meesterglasblazer Ed Leder van het Scheveningse Neon Lewa, één van de laatste bedrijven in Nederland dat neonobjecten produceert. Amsterdammers en buurtbewoners die stemmen maken daarnaast kans op een uniek Amsterdam Light Festival prijzenpakket.

Instagram campagne

De campagne gaat gepaard met een Instagram-campagne, waarin bezoekers en publiek via een Instagram-story in de vorm van een bootje elkaar kunnen oproepen om te stemmen. Onder de deelnemers worden dagelijks kaartjes voor het festival verloot.

Start campagne

De campagne start op 10 maart en loopt tien dagen. De campagne volgt kort op een aangepaste festivaleditie #9, welke door coronarestricties werd beperkt tot 7 lichtkunstwerken verspreid over de stad.

Het tienjarig jubileum hoopt in volledige vorm doorgang te kunnen vinden: varend, wandelend, fietsend. Stemmen kan vanaf 10 maart op de website van Amsterdam Light Festival. Samen geven we vorm aan tien jaar Amsterdam Light Festival.