PrEPnu:
Axe, één van de ambassadeurs van PrEPnu. Foto via PrEPnu

“PrEP is een pil die je slikt om hiv te voorkomen. Er zitten hiv-remmers in. Die voorkomen dat hiv in je afweersysteem komt. Zo zorg je dat je geen hiv krijgt. PrEP staat voor Pre Expositie Profylaxe. Dit betekent het voorkomen van hiv voordat je risico op hiv loopt”, zegt Richard Keldoulis namens PrEPnu.

Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan Richard Keldoulis, die in Amsterdam ook wel bekend is als dragqueen Jennifer Hopelezz.

Kun je PrEPnu eens introduceren?

“PrEPnu is een groep van ongeveer 15 vrijwilligers die in 2015 samenkwamen om de bekendheid van PrEP te vergroten en om bij de overheid te lobbyen om PrEP met spoed algemeen beschikbaar te maken. PrEP was op dat moment een nieuw wapen in de strijd tegen hiv, maar was in Nederland nog niet verkrijgbaar.”

Een aantal jaar terug was de PrEP-zorg in ons land niet goed toegankelijk. Hoe staan we er inmiddels voor?

“De situatie is aanzienlijk verbeterd, maar nog verre van ideaal. PrEP is inmiddels algemeen bekend en vooral in de Randstad beschikbaar voor de meeste mensen. Veel van de GGD-programma’s die PrEP leveren, zitten echter vol en veel huisartsen weigeren het voor te schrijven, vaak om moralistische redenen.”

Wat is belangrijk om te weten voordat je met PrEP start?

“Het belangrijkste is om er zeker van te zijn dat je niet al hiv hebt zonder het te weten, want dan kun je een resistente stam van het virus ontwikkelen. Daarnaast moeten onder andere je hepatitis-B-status en de nierfunctie worden gecontroleerd. Maar artsen die PrEP voorschrijven, zullen deze dingen weten en ze eerst testen.”

Hoe kun je PrEP bestellen?

“Je kunt PrEp niet bestellen. Een dokter moet het voorschrijven. Je kunt het beste bij je huisarts beginnen. Als deze het niet wil voorschrijven, probeer dan de GGD. Lukt dat niet, neem dan contact met ons op via www.prepnu.nl.”

Wie zijn de drijvende krachten achter PrEPnu?

“Veel mensen die bij PrEPnu betrokken zijn, zijn hiv-positieve mannen die jarenlange ervaring hebben met hiv-activisme. Maar bij de groep zijn ook vrouwen, transgenders en hiv-negatieve mannen betrokken die de urgentie zagen om PrEP zo snel mogelijk in Nederland geïntroduceerd te krijgen.”

Kleven er ook nadelen aan het gebruik van PrEP?

“Af en toe hebben mensen last van bijwerkingen, zoals misselijkheid of problemen met hun nieren. Bijna altijd verdwijnen deze bijwerkingen, maar soms worden ze zo ernstig dat de persoon moet stoppen met PrEP.”

Kun je iets zeggen over de ontwikkeling van hiv?

“Met de introductie van PrEP, in combinatie met condoomgebruik en voorlichting, zijn de hiv-cijfers in Nederland de afgelopen 3 jaar ongeveer gehalveerd. We zien na een gevecht van 40 jaar dat het einde van de hiv-pandemie in Nederland eindelijk in zicht komt.”

Wie zijn de PrEP rolmodellen? Spelen zij een belangrijke rol?

“We gebruikten veel verschillende mensen als rolmodel omdat we wilden laten zien dat PrEP niet alleen voor blanke cis-mannen is. Onze rolmodellen zijn ook vrouwen, mensen van kleur, een transgender persoon en mensen van verschillende leeftijden, zodat iedereen zich hiermee kan identificeren.”

Zijn sponsoren belangrijk voor PrEPnu?

“Het is belangrijk om organisaties en bedrijven erbij te betrekken, niet alleen om onze campagnes te financieren, maar ook om de gemeenschap actief te verbinden en de boodschap te verspreiden.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Ik ben ontzettend trots op het werk dat PrEPnu heeft verricht. Het is een toegewijde groep activisten die veel van hun vrije tijd en energie hebben besteed aan het werk dat de regering zelf heeft nagelaten om een einde te maken aan de aidsepidemie in Nederland.

Maar ik ben ook erg boos op onze regering omdat ze te laat hebben gehandeld en met tegenzin te weinig hebben gedaan om PrEP in Nederland te introduceren, zonder de urgentie die andere landen over de hele wereld wel hadden en hebben.

Het lijkt erop dat de slogan ‘Een einde aan de aidsepidemie’ uiteindelijk slechts een holle frase was. De passiviteit van de regering heeft de afgelopen 5 jaar vele honderden onnodige hiv-infecties in Nederland veroorzaakt”, laat Richard Keldoulis ten slotte namens PrEPnu weten.

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd -> We willen strijden voor een goede en toegankelijke hiv-priventie zorg

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam