Lancering De Gezonde Stad Monitor + quiz

‘Duurzaamheidsdoelen Amsterdam als basis voor online stadsquiz’

Amsterdam, 28 januari 2021 – Stichting De Gezonde Stad brengt ieder jaar ‘De Monitor’ uit; een publicatie die inzichtelijk maakt hoe Amsterdam er voor staat als duurzame stad. Voor de lancering op 11 februari wordt dit jaar groot uitgepakt met een online stads-quiz, waarbij álle Amsterdammers zijn uitgenodigd het tegen elkaar op te nemen. Een greep uit de cijfers van De Monitor 2020 laat onder meer zien dat afgelopen jaar minder voedsel werd verspild (25% van de huishoudens), elektrische voertuigen verdriedubbeld zijn sinds 2015 en parken meer bezocht werden (50% in 2020 t.o.v. 36% in 2019). Allemaal positieve neveneffecten van corona. Maar de cijfers van De Monitor liegen er niet om, er moeten radicale veranderingen komen in beleid en gedrag om de stad toekomstbestendig te krijgen en de doelen te behalen.

De Monitor 2020

Met de Monitor kijkt De Gezonde Stad naar de duurzame ontwikkelingen op het gebied van voedsel, groen, afvalvrij, energie en schone lucht in Amsterdam. En het zal niemand verbazen dat deze 2020-editie zeer unieke resultaten opleverde, doordat de impact van de COVID-19 pandemie op alle 5 thema’s is meegenomen in de resultaten. Het blijkt dat het klimaat even op adem kon komen en dat verschillende transities in een stroomversnelling belandden. “Dat tijdens een crisis dingen mogelijk blijken die voorheen niet konden biedt kansen om als stad op een duurzame manier te herstellen. We moeten intelligent omgaan met die veerkracht en samenwerken aan een stad die klaar is voor de toekomst”, aldus Annick Mantoua, directeur De Gezonde Stad.

Van de nood een deugd

De Monitor 2020 is allesbehalve een saaie long read. Een deel van de inhoud is tot stand gekomen door samen te werken met 13 toonaangevende experts zoals Barbara Baarsma, Dina El Filali, Merijn Tinga en Samuel Levie. Daarnaast zag De Gezonde Stad juist een kans in de lockdown, om de wetenschappelijke feiten om te dopen tot online quiz en ze zo op een vrolijke manier onder de aandacht van Amsterdammers te brengen. Want dat sluit naadloos aan bij de missie van de stichting; de ambities voor een duurzame en circulaire stad direct vertalen en tastbaar maken voor de bewoners van Amsterdam. Kortom, De Gezonde Stad ziet het glas graag halfvol (of netjes in de glasbak).

Alles op een rijtje

Ontdek de goede en slechte eigenschappen van Amsterdammers, krijg een inkijkje in de mijlpalen en ambities van gemeente Amsterdam en krijg de beste tips & tricks van De Gezonde Stad en de experts om samen het verschil te maken. En niet onbelangrijk: de winnaar ontvangt het duurzaamste prijzenpakket van Amsterdam. Spoiler alert. Je wordt sowieso een boom-eigenaar!

Wat? ‘De Online Stadsquiz – Hoe Duurzaam is Amsterdam?’ ter lancering van De Monitor 2020
Voor wie? Iedere Amsterdammer kan meedoen
Wanneer? Donderdag 11 februari van 20:30-21:30u
Waar? Online
Meedoen? Leuk! Aanmelden kan tot 10-02-2021 via deze link.

Gerelateerd artikel: Ga je mee op Safari Lokali?