Het verhaal van De Gezonde Stad
Afval naar Oogst in MidWest. Kijk op de website www.afvalnaaroogst.nl waar jij groente- en fruitresten kunt inleveren. Fotografie: Tammy van Nerum

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag op zoek naar bijzondere verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Matthijs van den Hooff, van De Gezonde Stad.

Wil je De Gezonde Stad introduceren?

De Gezonde Stad is een stichting die Amsterdam groener, duurzamer en gezonder maakt door samen met Amsterdammers projecten te starten. We ondersteunen en versterken lokale initiatieven en zo werken wij samen met de bewoners van Amsterdam aan een mooiere stad, voor iedereen. We snappen dat duurzaamheid heel abstract kan klinken. Wij maken duurzaamheid tastbaar en concreet. Door bijvoorbeeld bomen uit te delen (Bomen voor Amsterdam), groente- en fruitresten om te zetten tot waardevolle compost (Afval naar Oogst), en lokaal voedsel uit de stad op de kaart te zetten (Van Amsterdamse Bodem).

Wij geloven dat we moeten beginnen op de plek waar we direct het verschil kunnen maken. Juist, in de stad waar we dagelijks wonen en werken. Dit is niet alleen leuk, maar ook hard nodig! Want Amsterdam wordt drukker, dichter bebouwd, warmer, natter en minder groen.

Wij van De Gezonde Stad willen dat de stad een duurzame en gezonde plek is voor iedereen om in te wonen en werken. Een stad is gezond als de stad groen, circulair, voedselrijk en inclusief is. Zo maken we een stad die toekomstbestendig is voor alle Amsterdammers.

Dit bereiken wij door samen te werken met de bewoners, de gemeente, en andere organisaties en bedrijven. En met onze interviews en blogs (@degezondestad) laten we zien wat er voor mooie initiatieven zijn in Amsterdam. Zo willen wij de Amsterdammer inspireren en laten zien dat je zelf ook aan de slag kan. We maken samen de stad gezond!

We werken bij De Gezonde Stad met een klein team van gedreven mensen aan een duurzame en gezonde stad voor alle Amsterdammers.

Zijn er genoeg Amsterdammers enthousiast om als vrijwilliger mee te helpen?

Er zijn ontzettend veel mensen in Amsterdam die van de stad een mooiere en leefbare plek willen maken. Lokale initiatieven zijn er genoeg, maar vaak weten mensen niet dat ze bestaan. Wij verbinden mensen aan elkaar om samen sterker te staan.

Kun je de verschillende projecten toelichten?

Wij starten veel projecten om de stad Amsterdam duurzamer te maken voor iedereen, zoals:

Met Afval naar Oogst laten we zien dat groente- en fruitresten meer zijn dan afval. In samenwerking met allerlei buurttuinen, stadsboerderijen, buurtbewoners en andere groene initiatieven maken we van ingeleverde groente- en fruitresten waardevolle compost. Doe ook mee! Via www.afvalnaaroogst.nl zie je alle locaties, en dit blijft doorgroeien. Binnenkort komen er weer nieuwe locaties bij.

Met Bomen voor Amsterdam willen we van Amsterdam één groot stadsbos maken. Afgelopen winter hebben we 1500 bomen uitgedeeld aan Amsterdammers om te planten op privégrond. Ook dit jaar doen we weer een uitdeelevent in november! Kijk voor meer informatie op www.bomenvooramsterdam.org.

Het verhaal van De Gezonde Stad
Plant mee aan een stadsbos! In november is ons volgende Bomen voor Amsterdam-uitdeelevent. Blijf via de nieuwsbrief op de hoogte.

Het platform Van Amsterdamse Bodem verbindt de Amsterdammer met duurzaam, gezond en lokaal voedsel uit de regio. Hierdoor willen we aansporen dat mensen meer lokaal eten en meer letten op wat ze nou eigenlijk eten. We helpen ondernemers die hierin passen door onze community te verbinden aan deze producenten.

Het verhaal van De Gezonde Stad
Met de Suri Route van Van Amsterdamse Bodem ontdek je deze zomer de lekkerste Surinaamse hotspots in Amsterdam! Fotografie: Carly Wollaert

Wie zijn de onderzoekers die de voortgang van duurzame ontwikkeling in de gaten houden?

Ieder jaar laten wij met De Gezonde Stad Monitor de voortgang van duurzame ontwikkeling in Amsterdam zien. Hierin focussen we op de thema’s duurzame energie; gezond, lokaal en duurzaam eten; groene stad; schone lucht & transport; en afvalvrij leven. We blikken terug op het afgelopen jaar, onderzoeken waar we nu staan per thema en brengen in kaart wat er nu moet gebeuren om van de stad een duurzame en gezonde leefomgeving te maken. Deze Monitor stellen we vanuit ons team op in samenwerking met verschillende experts per thema en een onderzoeksstagiair.

Welke goede ontwikkeling valt in de stad Amsterdam het afgelopen jaar op?

Amsterdam wordt veiliger voor dieren en het aanbod van duurzaam transport is groot. Dit blijkt uit de zesde publicatie van De Gezonde Stad Monitor. In deze Monitor is niet alleen gekeken naar ecologische duurzaamheid, maar is er ook een focus gelegd op sociale duurzaamheid. De hoeveelheid groen per Amsterdammer blijft afnemen en is nu slechts 29 m2 per inwoner. Dit komt doordat de stad en haar inwonersaantal groeien, maar de hoeveelheid groen niet meegroeit. Toch zijn Amsterdammers blij met de hoeveelheid en kwaliteit van onze parken. En de dieren ook: voor het eerst in 50 jaar is de otter gespot in de stad! Nog een positieve ontwikkeling: op steeds meer plekken zijn elektrische deelauto’s en -scooters te huur!

Wat zijn de hoogtepunten in de historie van de Gezonde Stad Amsterdam?

De Gezonde Stad bestaat bijna 10 jaar. In de afgelopen jaren zijn uiteenlopende pionierende projecten opgezet. Sommige lopen nog steeds zoals De Gezonde Stad Monitor, andere zijn als spin-off zelfstandig verder gegaan zoals Rooftop Revolution en weer anderen waren meer tijdelijk van aard vanwege het katalyserende karakter zoals Zero Waste Lab. We zijn met name trots op onze groeiende community van bewoners en bedrijven met wie we dagelijks samenwerken aan een duurzaam en gezond Amsterdam en het grote bereik wat we met sommige campagnes hebben (gehad), zoals de Bomentinder campagne. Zo maken we duurzaam leuk en steken we samen de handen uit de mouwen!

Wil je zelf nog iets vermelden?

Blijf via onze nieuwsbrief en sociale kanalen op de hoogte van alle projecten in Amsterdam en doe mee! Samen maken we Amsterdam gezond.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam