Het verhaal achter het Friendship Sports Centre
Foto via Friendship Sports Centre

Vrije Tijd Amsterdam is altijd en zeker ten tijd van Corona op zoek naar interessante en leuke onderwerpen in Amsterdam. In dat kader kan een interview met het Friendship Sports Centre zeker niet ontbreken. VTA stelde een aantal vragen aan Chiara Spee.

Zou je allereerst Friendship Sports Centre kunnen introduceren?

Het Friendship Sports Centre is het enige Centrum in Europa dat sportfaciliteiten biedt voor mensen met een beperking. Neem hiervoor zeker een kijkje op onze website.

Ik heb gelezen dat jullie samenwerken met de Van der Sar Foundation. Kun je vertellen hoe deze samenwerking er uit ziet en wat het doel is van deze foundation?

De Van der Sar Foundation zet zich in voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Zij maken gebruik van ons zwembad. Daar ons zwembad een beweegbare vloer heeft en verwarmd water heeft, is deze uitermate geschikt voor mensen die opnieuw moeten leren lopen en/of bewegen.

Kun je iets meer vertellen over Frank Jol, die bij jullie op het complex zit?

Frank Jol is de Orthopedische Instrumentenmaker, hij voorziet mensen van benen, armen, rolstoelen en hij heeft alle orthopedische instrumenten die je kan bedenken. Hierdoor kunnen mensen zo snel mogelijk weer hun normale leven oppikken.

Het Friendship Sports Centre

Kun je drie hoogtepunten benoemen in de historie van het Friendship Sports Centre?

De opening en dat we eindelijk financiële steun van de gemeente krijgen sinds 2020. Het derde hoogtepunt is de klap die we te boven zijn gekomen, nadat de financiële steun die we altijd hebben ontvangen van het Ronald McDonald Kinderfonds was gestopt, deze halen we nu zelf uit de markt.

Kan iedereen meedoen aan de activiteiten die er worden georganiseerd?

Leden van Only Friends kunnen hier gebruik maken van de sporten en de leden van Only Friends zijn jongeren/kinderen met een beperking.

Kunnen bedrijven eveneens bij jullie terecht?

Bedrijven kunnen bij ons terecht in de vergaderruimtes en kunnen hier sport clinics volgen. Met name sporten zoals rolstoelbasketbal, blindenvoetbal of zitvolleybal om te ervaren hoe het is om te sporten met een beperking.

Kunnen Amsterdammers bijdragen aan het Friendship Sports Centre? Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of donaties?

Er zijn verschillende manieren om het Centre te steunen. Zie hierbij de links met meer informatie over de verschillende vormen: word donateur, doneer als bedrijf en wall-of-friends.

Friendship Sports Centre

Heeft Corona veel impact op het Friendship Sports Centre?

Absoluut, wij zijn sinds maart zo goed als dicht. Er kan niet gesport worden, dus waar wij voor bestaan, kan niet meer, we hebben 800 kinderen met een beperking thuis zitten. En om het financieel voor elkaar te krijgen, hebben wij 3,6 miljoen omzet nodig. Die omzet halen wij op uit horeca, verhuren van ruimtes, sponsors, funding van evenementen en dat heeft allemaal niet kunnen plaats vinden.

Hoe kijkt het Friendship Sports Centre naar de toekomst?

Als alle beperkingen in verband met corona zijn opgeheven, dan zien wij mogelijkheden en kansen om het Friendship Sports Centre niet failliet te laten gaan.

Vrije Tijd Amsterdam wenst het Friendship Sports Centre veel energie toe om de boel straks weer helemaal op de rit te krijgen!

Lees ook: SC Eendracht ’82: Plezier, Sportiviteit, Eerlijkheid, Betrokkenheid en Respect

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam