Heb jij weleens een bezoekje gebracht aan de Molen van Sloten?
Foto via de Molen van Sloten

“De Molen van Sloten is een nog werkende poldermolen aan de rand van Amsterdam West. Wanneer er geen corona-beperkingen zijn is de molen 7 dagen per week geopend voor publiek. Het is een herbouwde molen die oorspronkelijk in de Watergraafsmeer stond en dateert uit 1847. Buiten coronatijd ontvangt de molen het hele jaar door bezoekers uit binnen- en buitenland”, vertelt Jolanda Edema namens de Molen van Sloten. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van de Molen van Sloten.

Trouwzaal

“Op de eerste verdieping van de molen bevindt zich de trouwzaal. Uiteraard kan hier in een romantische sfeer getrouwd worden, maar de ruimte kan op eenvoudige wijze worden omgebouwd tot vergaderruimte of geschikt worden gemaakt voor andere bijeenkomsten van maximaal 50 personen.”

Wie is de organisatie achter ‘Molen van Sloten’?

“De Stichting Molen van Sloten is een niet gesubsidieerde instelling die in 1981vanuit een privé-initiatief is opgericht en dat geleid heeft tot de bouw van de molen die in 1991 officieel werd geopend door Prinses Juliana. De Stichting Molen van Sloten heeft als doel: het onderhouden en laten werken van de molen, het exploiteren van de molen als kwalitatief hoogwaardig historisch en cultureel erfgoed met een ANBI-status en het hebben van een sociaal maatschappelijke functie in de buurt.”

Heb jij weleens een bezoekje gebracht aan de Molen van Sloten?
Kinderrondleiding.
Foto via Molen van Sloten

Politiebureautje

“De molen ligt op de stadsgrens met de Haarlemmermeer, aan de Ringvaart in het voormalige dorp Sloten, dat in 1921 werd geannexeerd door de gemeente Amsterdam. Sloten is ca. 200 jaar ouder dan Amsterdam en ademt nog steeds een dorpssfeer. Het heeft een rustiek dorpsplein met een werkende dorpspomp, je vindt er het kleinste politiebureautje van Nederland en een banpaal uit 1794. In de molen zijn beschrijvingen van een wandeling door Sloten te koop.”

Wat kunnen bezoekers verwachten?

“Dagelijks worden er in kleine groepjes rondleidingen gegeven door de molen, waarbij wordt verteld hoe we in Nederland de voeten drooghouden en hoe de molen werkt. Vaak kun je daarbij de molenaar aan het werk zien. Enthousiaste gidsen begeleiden je op de tocht door de molen, vanaf de vijzel, waarmee het water wordt opgepompt vanuit Amsterdam-West naar de Ringvaart, via de stelling met een prachtig uitzicht, tot helemaal boven in de molen waar de indrukwekkende tandwielen te zien zijn.”

Heb jij weleens een bezoekje gebracht aan de Molen van Sloten?
Bovenwiel en Bovenbonkelaar. Foto via Molen van Sloten

Educatieve rondleidingen

“We hopen als de coronapandemie over is weer schoolgroepen te kunnen ontvangen en die een educatieve rondleiding te geven met uitleg over de polders en het waterbeheer in Nederland. Verder is de molen een opleidingsinstituut voor leerling-molenaars.”

Wilt u ‘Musea om de hoek’ eens toelichten?

“De Molen is lid van de Stichting Museum om de Hoek, een samenwerkingsverband van kleine en buurtmusea in de stad Amsterdam. Door gezamenlijk op te treden wordt een groter draagvlak gecreëerd en worden deze musea zichtbaarder voor de buitenwereld.”

Sloten vol Noten

“Eén van de activiteiten voor de buurt was de oprichting van het zangkoor “Sloten vol Noten” in maart 2019. Een groep enthousiaste buurtgenoten kwam wekelijks bijeen om te repeteren onder de inspirerende leiding van dirigent Marcello Zempt en toe te werken naar optredens. Helaas zijn deze activiteiten door de corona-maatregelen stil komen te liggen.”

Heb jij weleens een bezoekje gebracht aan de Molen van Sloten?
Foto via Molen van Sloten

Maakt de molen ook gebruik van vrijwilligers?

“De molen wordt vrijwel uitsluitend door vrijwilligers draaiende gehouden. Er is één betaalde medewerker, de molenmanager. Daarnaast zijn er zo’n 80 vrijwilligers die als molenaar werken, bezoekers ontvangen en rondleiden, zorgen voor onderhoud en reparaties, de tuin op orde houden of administratief werk doen. Ook de bestuursleden zijn vrijwilligers.”

Wat is het voordeel om ‘vriend’ en ‘vriend plus van de molen’ te worden?

“Al vanaf € 25,- per jaar word je Vriend van de Molen en help je mee aan het voortbestaan van de molen. Vrienden van de molen hebben het gehele jaar gratis toegang tot de molen en krijgen korting voor introducées. Daarnaast worden ze via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden. Wie voor een hoger bedrag bijdraagt krijgt nog wat meer voordelen. Alle informatie hierover is te vinden op onze website.”

Lees ook: Het verhaal achter Imkerij de Ronde Hoep

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam