Duizenden mensen bij solidariteitsactie voor Oekraïne op de Dam

Op de Dam in Amsterdam waren zaterdagmiddag duizenden mensen aanwezig om solidariteit te tonen met Oekraïne. De manifestatie vond plaats op initiatief van de Gemeente Amsterdam. De hoofdstad had mensen opgeroepen om van 18:00 tot 19:00 uur bijeen te komen om stil te staan bij de oorlog in het Oost Europese land.

Meerdere manifestaties in Europa

Met de bijeenkomst werd aangesloten bij een groot aantal Europese steden dat vergelijkbare manifestaties organiseerde om steun te betuigen aan de Oekraïners. Op de stenen voor het Koninklijk Paleis waren een groot aantal kinderen en volwassenen aanwezig die daadwerkelijk gevlucht zijn voor de Russische invasie in Oekraïne. Zij werden bijgestaan door Amsterdammers en anderen uit Nederland.

Toespraken

De bijeenkomst werd gepresenteerd door Katja Schuurman. Er waren onder andere toespraken van burgemeester Femke Halsema, de gevluchte studente Taisiia Kosenok, Emiel de Sévrèn Jacquet, Honorair Consul voor Oekraïne in Nederland, uitgever Derk Sauer en de Amsterdamse stadsdichter Marjolijn van Heemstra.

Optredens

Ook waren er optredens van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Amsterdams Andalusisch Orkest, Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels. Het imposante samenzijn werd afgesloten met 2 minuten stilte, gevolgd door het Oekraïense volkslied. Tussendoor was er een optreden van een bekende zangeres uit Oekraïne die haar nieuwe lied ‘Putin Go Home’ ten gehore bracht.

Vluchtelingen Amsterdam

De afgelopen weken zijn ongeveer twee miljoen mensen gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. Amsterdam vangt net als andere steden en landen een groot aantal mensen op. Er zijn in de stad verschillende opvanglocaties geopend. In totaal biedt Amsterdam nu ongeveer plek aan 900 voor oorlogsgeweld gevluchte Oekraïners. Er zijn in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ongeveer 1.500 opvangplekken.

Speciale website

De gemeente is ook gestart met het bieden van psychosociale zorg, dagbesteding, onderwijs en uitzicht op werk. De coördinatie en opvang organiseert de gemeente Amsterdam in samenwerking met HVO-Querido, het Leger des Heils, De Regenboog Groep en het Rode Kruis. Ook is er een speciale website geopend voor mensen die willen helpen en waar meer informatie te lezen is.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam