De zwoele blik van Aznavour, elke zaterdag een cabaratier en de beste IDFA-films nog eens op het grote doek: zomer in De Balie
Still uit Aznavour, Le Regard de Charles Foto via De Balie

In de maand juli draait De Balie op volle toeren met de beste films, gesprekken, eten en drinken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Elke dag is er wel wat te doen in het voormalige kantongerecht op het Leidseplein. Van onheilsprofeet Nina Schick die ons waarschuwt voor de op handen zijnde infocalyps tot de zwoele blik van Charles Aznavour in zijn muzikale autobiografie: de koele zalen van De Balie bieden een toevluchtsoord voor wie wil ontsnappen aan de oververhitte stad. Kijk mee naar de beste IDFA-films, nog één keer op het grote doek, laat je verleiden tot de slappe lach door Janneke de Bijl of kom een hapje eten in ons restaurant (menu).

Donderdag 1 juli om 19:30 uur: De Balie Live Journalism – EXPOSED
Uniek: Facebook Nederland in gesprek over online seksueel geweld en de verantwoordelijkheid van social media platforms. De Balie Live Journalism organiseert een gesprek met Head of Public Policy van Facebook Benelux Edo Haveman en Europarlementariër Kim van Sparrentak over de verantwoordelijkheid van social media platforms in de strijd tegen shaming en exposing.

Vrijdag 2 juli om 20:00 uur: The Suspicous Society met o.a. Nina Schick
Fake news, deepfakes en cheapfakes: volgens experts is er een ‘infocalypse’ op komst. Wat is betrouwbare en wat is gemanipuleerde informatie? Welke verantwoordelijkheid dragen de grote techbedrijven, die het speelveld vormgeven? De Balie-programmamaker Tim Wagemakers in gesprek met Anita van Rootselaar, Nina Schick, Rudy Bouma en Paul Tang.

Vrijdag 2 juli om 21:00 uur: Strepen aan de hemel
Ter gelegenheid van G.L. Durlacher’s vijfentwintigste sterfdag onderzoeken we met vrienden, familie en collega-schrijvers het werk van G.L. Durlacher. Met o.a. Marcel Möring, Cherry Duyns, Roxane van Iperen en Jessica Durlacher.

Zaterdag 3 en zondag 4 juli: The Best of IDFA on Tour
Vier prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2020 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken, nog één keer op het grote doek. Zaterdag 3 juli is uitverkocht, kaarten voor 4 juli zijn nog beschikbaar!

Zaterdag 3 juli om 13:00 uur: Freedom Lecture: Myanmar
De 33e Vrijheidslezing wordt gegeven door Myanmarese mensenrechtenactivist Thinzar Shunlei Yi. Shunlei Yi is winnaar van de Women of the Future Southeast Asia Award 2019 en winnaar van de Emerging Young Leader prijs. Ze voert momenteel een wereldwijde campagne genaamd #Sisters2Sisters voor solidariteit voor Myanmar Women. Na haar lezing spreekt ze met Minka Nijhuis en Maaike Matelski.

Elke zaterdag in juli en augustus om 20:30 uur: Zomercabaret!
Deze zomer staat elke zaterdag een cabaretier op het podium van De Balie. Met op 3 en 10 juli Lebbis, op 17 juli Janneke de Bijl en 24 juli Alex Ploeg.

Maandag 5 juli om 19:30 uur: Het doolhof van de Amsterdamse erfpacht
Vanavond: in gesprek met prominente Amsterdamse raadsleden en andere belanghebbenden over de Amsterdamse erfpacht. Waarom hebben we dit ingewikkelde stelsel? Met naast raadsleden de Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving, een huizenzoeker, Stichting Erfpachters Belang Amsterdam en Makelaars Vereniging Amsterdam.

Maandag 5 juli om 20:00 uur: Koplopers, de verhitte stad
Hoe bouwen we klimaatbestendige steden? Onder leiding van Teun van der Keuken in gesprek over de oververhitte stad met lector water Jeroen Kluck en landschapsarchitect Ruwan Aluvihare.

Dinsdag 6 juli om 20:00 uur: Een overheid zonder gezag
Heeft de overheid nog voldoende gezag? Een onderzoek naar het vertrouwen van de burger in de overheid met o.a. Katrien Termeer, Sarah de Lange, Reinier van Zutphen, Andrea Voets en Emily Miltenburg.

Woensdag 7 juli om 20:00 uur: Wie niet koopt, wie niet wint
Hoe dichten we de kloof tussen huizenbezitters en huurders? Wat moet er gebeuren om uit de woningscrisis te raken? Tijdens de jaarlijkse KVS-lezing geven Hans de Geus, Nic Vrieselaar en Hala Naoum Néhmé een korte lezing waarin ze hun visie delen op de toekomst van de woningmarkt. Vervolgens gaan ze in gesprek. Marieke Blom schuift aan in het panel.

Donderdag 8 juli om 20:30 uur: Wie betaalt de coronarekening?
De coronarekening ligt binnenkort op tafel. Wie betaalt wat? In gesprek met o.a. nieuwe FNV-vakbondsvoorzitter Tuur Elzinga, hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs en directeur van het CPB Pieter Hasekamp.

12 t/m 16 juli, 19 t/m 23 juli en 26 t/m 30 juli: De Balie Zomerschool: Ontmoet de Ander
Deze zomer organiseert De Balie drie weken Zomerschool: Ontmoet de Ander voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Samen met partners als het Amsterdam Museum en Theater Na de Dam laten we kinderen kennismaken met elkaar. Wat betekent het om samen in een stad te wonen? Voel je je vrij om te zijn wie je bent? En hoe kijkt een ander naar de wereld?

Maandag 12 juli om 19:30 uur: De Balie Kijkt: Aznavour met Ellen ten Damme
Aznavour, Le Regard de Charles is een muzikale autobiografie van een filmtalent vermomd als chansonnier. Na de vertoning van de film spreken we met zangeres Ellen ten Damme over Charles Aznavour. Ten Damme stond in Aznavours voorprogramma, kreeg zangtips van hem, en bracht tal van muzikale odes aan de legendarisch chanson zanger. Hoe herinnert zij zich Aznavour?

Augustus in De Balie:
Ook in augustus kun je bij De Balie terecht voor verdiepende gesprekken, de mooiste docu’s en lekker eten. Zo vieren we internationale cinema tijdens het World Cinema Amsterdam filmfestival, doen we een krachttraining voor ons lachspieren met cabaretiers Kasper van der Laan, Merijn Scholten, Wim Helsen en Tim Fransen en maken we een animatiefilm met 10- tot 12-jarigen tijdens de Zomerschoolweken. Bekijk onze volledige agenda op www.debalie.nl.

Persbericht: De Balie