De Poezenboot: “We hopen binnenkort weer kattenfans te kunnen ontvangen”
foto van Djaro-G

“De Poezenboot wordt bestuurd door een groepje mensen die erg begaan zijn met katten. We hebben inmiddels vrijwilligers die al zo’n 15 jaar bij ons zijn. We helpen katten waar we kunnen. Dat kan voor (tijdelijke) opvang zijn, voor advies, financiële hulp bij bijvoorbeeld castratie, het wegvangen van verwilderde katten, een geschikt thuis voor de katten zoeken, pleegopvang en bemiddeling. De Poezenboot ligt op de mooiste plek ever, hartje Amsterdam aan één van de grachten”, vertelt Judith namens dé Poezenboot in Amsterdam. Rik Verkaik van Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen.

Wilt u de castratie-sterilisatie actie voorjaar 2021 toelichten?

“Voor de actie kunnen mensen ons tot en met 12 maart bellen om een afspraak te maken, daarna sluit de actie. Wij spreken dan informatie door en maken een afspraak voor het ophalen van een formulier. Vervolgens heeft men zelf een week de tijd om de dierenarts te bellen en daarna zal de dierenarts binnen 3 maanden de katten helpen. Sterilisatie kost gemiddeld €160,-. Het actiebedrag is €40,-. Castratie kost gemiddeld €90,-. Het actiebedrag is €30,-.

Wat zijn de mogelijkheden voor de poezen op de boot?

“De katten rennen, spelen met elkaar en met ons, slapen, lopen buiten, klimmen, klauteren, doen denkspelletjes, eten en zoeken naar snacks. Alles wat katten thuis ook doen met een klein verschil: bij ons mogen ze de tent afbreken …. Ze kunnen niet van de boot af, dat is te gevaarlijk, we liggen aan de autoweg. Ze kunnen langs de hele zijkant aan de waterkant van de boot naar buiten in een soort groot balkon.”

Kunnen mensen de poezen ook adopteren en zou een poes dat fijn vinden?

“De meeste katten zoeken een geschikt en liefdevol thuis. Als er een juiste match is, is dat heel fijn. Daar doen we het voor en daar zijn we nogal pietluttig in!”

Is het op de boot mogelijk alle poezen aandacht te geven en te vertroetelen?

“De katten die dat willen krijgen zeker aandacht. Maar de meeste loslopers, zijn katten die niet van mensen houden en zijn niet gesocialiseerd, niet aan mensen gewend. Met heel veel geduld en rust kan dat bijtrekken en heel soms vinden we dan toch de juiste mensen voor zo’n speciale kat. De katten krijgen bij binnenkomst ook allemaal een naam.”

Kunt u iets over de Poezenboot Krant vertellen?

“Onze krant staat bomvol met foto’s en komt twee keer per jaar uit in de zomer en de winter. Donateurs, adoptieouders en mensen die een kat van ons hebben, krijgen deze krant via de post. Op de Poezenboot zelf ligt ook een stapel voor bezoekers. Er staat van alles in over onze katten, geplaatste katten, dierenartsen, nieuwe huisgenoten vertellen verhalen en andere te bespreken onderwerpen.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“We hopen binnenkort weer kattenfans te kunnen ontvangen. En laat mensen goed nadenken voor ze een kat in huis halen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Katten zijn niet makkelijk en ook geen vervanging van een hond. We hebben geen tijd voor een hond dus laten we maar een kat nemen! Dat werkt niet, een kat die zich niet prettig voelt en gestrest is gaat de boel slopen en of in huis plassen. Niet om te pesten maar om duidelijk te maken: er is iets niet oké met mij, help me. Je moet de kat begrijpen en jouw kat leren ‘lezen’. Donateurs kunnen zich via de site, mail of social media aanmelden.”

VTA bedankt Judith voor haar tijd en antwoorden. We wensen de katten en medewerkers van de Poezenboot een gelukkige en gezonde toekomst toe.