Blijft het vandaag rustig tijdens de demonstraties in Amsterdam?
Willekeurige politiefoto. Foto via Pxhere (pxhere.com)

Blijft het vandaag rustig tijdens de demonstraties in Amsterdam? Dat is de grote vraag na de rellen van vrijdag in Rotterdam. Daar werd gedemonstreerd tegen 2G en het vuurwerkverbod. En dat liep behoorlijk uit de hand.

Tijdens het protest leek het wel oorlog. Politieagenten werden in het nauw gedreven, moesten hun dienstwagens verlaten, die vervolgens werden geplunderd, gesloopt en in de brand gestoken. Ook werden agenten bekogeld met zwaar vuurwerk.

De grens is bereikt

„De grens is hier bereikt!”, liet een zwaar aangeslagen Gerrit van de Kamp, voorzitter van Politievakbond ACP, weten aan de Telegraaf. „De collega’s in Rotterdam hebben het momenteel heel zwaar. Ze zijn zo in het nauw gedreven dat ze genoodzaakt waren te schieten, puur uit noodweer. Wat hier gaande is, is niet te beschrijven”, verzucht hij.

Bij de rellen raakten meerdere mensen, waaronder hulpverleners gewond en zijn twintig personen aangehouden.

Demonstraties in Amsterdam

Zaterdag zijn er meerdere demonstraties in Amsterdam. Vanaf 14:00 uur ’s middags vindt de vijfde Wereldwijde demonstratie voor democratie, vrijheid en solidariteit plaats. Deze demonstraties worden in meer dan vijftig landen georganiseerd. Volgens de organisatoren worden er eerst toespraken gehouden en gaat er vervolgens een mars door Amsterdam.

Vanaf 20:00 uur staat een andere protestactie op het programma. Om 20.00 uur hebben 7 anonieme (horeca) ondernemers opgeroepen uit protest koffie te komen drinken op het Museumplein. In de brief hieronder wordt aangegeven waarom de actie wordt georganiseerd.

Blijft het vandaag rustig tijdens de demonstraties in Amsterdam?

Zwarte kleding, drankje en speakers

Op de Facebook-pagina Nederland in Verzet is te lezen dat ook de jeugd oproept om zaterdag in beweging te komen. “Kom laten zien dat jij er ook klaar mee bent! Aanstaande zaterdag organiseert horeca Nederland en het MKB een manifestatie waar wij met zoveel mogelijk jeugd bij willen zijn. Daarom vragen we jou om zaterdag 19:30 bij ‘Virgin Burger’ in de Ferdinand Bolstraat 48H te verzamelen en vervolgens als groep naar het Museumplein te lopen om zoveel mogelijk geluid te maken. Meenemen: zwarte kleding, drankje en speakers”, is te lezen op een pamflet op de Facebookpagina van Nederland in Verzet.

Vreedzame acties

Gezegd moet worden dat de laatste protestacties in Amsterdam vreedzaam zijn verlopen. Toch zal de politie na vrijdagavond in opperste staat van paraatheid zijn om eventuele wanordelijkheden te voorkomen.