Amsterdam City Swim haalt meer dan €580.000 op voor Stichting ALS Nederland
Foto via Amsterdam City Swim

Honderden deelnemers hebben vandaag op allerlei manieren een nat pak gehaald voor de actie #natpakvoorALS. Deze landelijke actie werd georganiseerd door het zwemevent Amsterdam City Swim dat als doel heeft fondsen te werven voor ALS. Met een onverwacht mooi eindresultaat, want vandaag werd een cheque van €583.187,- overhandigd aan Stichting ALS Nederland. Geld dat noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS mogelijk maakt.

#natpakvoorALS

Verspreid over heel Nederland namen honderden mensen deel aan deze actie als alternatief voor Amsterdam City Swim. Zowel in teamverband als individueel haalden deelnemers op tientallen plekken in Nederland een nat pak om geld in te zamelen. Naast allerlei ludieke individuele acties, zoals allerlei duikplank- en watergevecht varianten, zwommen met name de teams rondom ALS-patiënten de 2 kilometer die ook wordt gezwommen tijdens het oorspronkelijke zwemevent.

Zo dook Team Onno met 20 zwemmers het water in bij Badhoevedorp en sprong Team Goud voor Wout samen met Team Daniel het water van de Ouderkerkerplas in. Ook op social media waren talloze berichten te vinden over #natpakvoorALS.

Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland, kijkt terug op een bijzondere dag. ‘Het was een voorrecht om vandaag meerdere acties bij te hebben kunnen wonen. Het is zo waanzinnig om al die energie te zien in deze uitdagende tijden. We hopen een oplossing te kunnen vinden voor de ziekte en met zo’n bedrag kunnen wij dat voortzetten.’

Persoonlijke acties

Niet alleen leveren deze acties een mooie bijdrage aan Stichting ALS Nederland. De acties betekenen met name ook voor de deelnemers veel. ‘Als Amsterdam City Swim zetten wij ons in met als doel een ambitieus eindbedrag op te halen voor Stichting ALS. Maar misschien nog wel belangrijker: om ALS-patiënten en hun naasten een onvergetelijke en feestelijke dag te bezorgen. En daarmee samen met hun dierbaren nieuwe herinneringen te maken nu het nog kan. Het is geweldig om daar een bijdrage aan te mogen leveren.’, aldus Renee Sajet, Voorzitter Stichting Amsterdam City Swim.

Afgelasting

Door corona kon Amsterdam City Swim al twee jaar op rij niet in haar huidige vorm plaats vinden. Na vorig jaar de online quizshow ‘ALS we het leven vieren’, was het dit jaar tijd voor een ludieke landelijke actie waarbij deelnemers zelf een nat pak konden halen om geld op te halen voor Stichting ALS Nederland. Renee Sajet gaat ervan uit dat volgend jaar de Amsterdam City Swim weer georganiseerd wordt: ‘Het zou heel mooi zijn volgend jaar wel weer bij elkaar te kunnen zijn om ons in te zetten voor zo’n belangrijk en goed doel. Daar gaan we voor.’

Over Amsterdam City Swim

Amsterdam City Swim is een uniek sponsorevent waarbij het één keer per jaar mogelijk is om in de grachten van onze hoofdstad te springen met als doel geld op te halen voor Stichting ALS. Ook heeft Amsterdam City Swim als doel patiënten en hun dierbaren een onvergetelijke dag te bezorgen. Geld inzamelen maakt wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS mogelijk. Dat kan ervoor zorgen dat ALS een behandelbare ziekte wordt, in plaats van een kansloze strijd met onherroepelijk de dood als uitkomst.

Over Stichting ALS Nederland

De klok tikt. Er is dringend een oplossing nodig voor ALS. Na de eerste symptomen leven patiënten met ALS gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Stichting ALS Nederland financiert wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en de aanverwante ziekten PSMA en PLS.

De afgelopen vijftien jaar is er veel bereikt in onderzoek naar deze ziekten en is er meer bekend over de totstandkoming hiervan. Zo komen we steeds dichter bij een oplossing. Maar voor de patiënten tikt de tijd door. Ook zet Stichting ALS Nederland zich in voor een betere kwaliteit van zorg en leven van patiënten en hun naasten. Het noodzakelijke onderzoek is afhankelijk van donaties. Daarom moeten we gezamenlijk blijven strijden, nieuwe acties opstarten en nog meer geld ophalen.

Over ALS

Voor ALS (amyotrofische laterale sclerose) is dringend een oplossing nodig. ALS is een dodelijke ziekte van de zenuwen die de spieren aansturen. Omdat de motorische zenuwcellen afsterven, komen de signalen vanuit de hersenen en het ruggenmerg niet meer bij de spieren aan. Dit heeft tot gevolg dat de spieren één voor één uitvallen. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. In Nederland leven gemiddeld 1.500 mensen met ALS, of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Ieder jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. Stichting ALS Nederland financiert wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS.