Aids: 40 jaar later | De invloed van de epidemie op de homo-emancipatie
Foto via De Balie

Amsterdam, 3 juni 2021 – Op vrijdag 17 juni om 19:00 uur presenteert De Balie het programma De verloren generatie van de homo-emancipatie. Veertig jaar nadat de aidscrisis Nederland bereikte komt langzaamaan een gesprek op gang. Tv-series als De roze revolutie, It’s a sin, Pose en het boek Een stralende toekomst vestigen de aandacht op een onderwerp dat in de homogemeenschap zelf lang te pijnlijk was om te bespreken.

Tijdens deze avond in De Balie blikken prominente gezichten van toen terug met de nieuwe generatie. Zo gaan Oscar Hammerstein en Jan van Wijngaarden in gesprek met Splinter Chabot en het publiek over hoe deze gitzwarte bladzijde de homo-emancipatie beïnvloedde en nog steeds beïnvloedt.

Sinds het uitbreken van de epidemie overleden wereldwijd meer mensen aan aids dan aan oorlog. Ook in Nederland eiste aids bijna 4000 levens. Op weinig plekken raasde het virus zo genadeloos rond als in Amsterdam. Binnen de homogemeenschap verloren velen dierbaren, of mensen met wie ze zij aan zij stonden in de emancipatiestrijd.

Sprekers:

Splinter Chabot debuteerde in 2020 met zijn autobiografische boek Confetti-regen over zijn coming-out en de aanloop daarnaartoe.

Oscar Hammerstein is voormalig advocaat.

Jan van Wijngaarden is voormalig coördinator van Aids Nederland en was co-assistent in het AMC toen de eerste aidspatiënten in Nederland werden gediagnosticeerd.

Moderator Mandy Woelkens leidt het gesprek. Ze is podcastmaker, presentatrice en managing editor bij Cosmopolitan.

De Balie Academie
Dit programma is het resultaat van De Balie Academie: een traject waarin stagiairs van De Balie worden opgeleid om aan het eind van hun 5 maanden-stage een publieksprogramma te realiseren in één van onze zalen.