Toerismesector krijgt harde klappen: minder internationale bezoekers verwacht

De toerismesector krijgt harde klappen. De NBTC maakt maandag, tijdens de derde Nationale Toerisme Top, de te verwachten jaarcijfers voor toerisme in eigen land bekend. “Nederland verwacht dit jaar ruim 70 procent minder internationale bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Waar we begin dit jaar nog bijna 22 miljoen internationale bezoekers verwachtten, zijn dit er nu veertien miljoen minder.”

Daarnaast gaan Nederlanders zelf ook minder op vakantie in eigen land in vergelijking met afgelopen jaar (-36 procent),” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC. “Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig. Bijna de hele toeristische sector zit nog steeds in een diep dal en dit blijft voorlopig zo. In 2024 kunnen we naar verwachting pas spreken van herstel,” zegt Jos Vranken namens de NBTC.

Vakantieplannen in België en Nederland dalen gestaag

Volgens het NBTC neemt het aantal vakantieplannen van buitenlandse en binnenlandse vakantiegangers verder af voor de rest van 2020. In het persbericht van de NBTC is te lezen dat dit blijkt uit de vierde meting van de Vakantiemonitor van NBTC en Royal Schiphol Group. De Vakantiemonitor meet de invloed van de huidige Coronacrisis in relatie tot het reisgedrag van bezoekers.

Vakantie nog onbekend

Jos Vranken via NBTC: “Opvallend is dat een kwart van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt. Van deze 25 procent is minder dan de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar, gezien het toenemend aantal besmettingen en het veranderende sentiment.”

Fikse daling internationaal toerisme

In tegenstelling tot de huidige situatie was het internationaal toerisme naar ons land, over de afgelopen decennia juist enorm gegroeid. “Begin van dit jaar was de verwachting dat Nederland een recordaantal internationale bezoekers zou ontvangen, mede door grote evenementen die op de planning stonden zoals de Grand Prix, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal. We verwachtten een groei van 7 procent naar bijna 22 miljoen internationale bezoekers. Maar door lockdowns, reisrestricties en het sentiment is die verwachting uiteraard drastisch bijgesteld. Met de kennis van nu verwachten we in 2020 in totaal bijna 6 miljoen internationale bezoekers (-71 procent),” zegt Jos Vranken.

Minder vakantieplannen

Resultaten uit de vierde meting van de Vakantiemonitor laten volgens het NBTC verder zien dat meer dan de helft van de ondervraagden als gevolg van corona ook volgend jaar minder vaak op vakantie verwacht te gaan. Zes op de tien personen laat weten vakanties korter van tevoren te boeken komend jaar.

Terughoudend en afwachtend

Jos Vranken: “Personen blijven zeer terughoudend en afwachtend in hun gedrag op het gebied van reizen. We merken ook dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsmogelijkheden. Dit heeft een enorme impact voor toeristische ondernemers. Het belang van steunmaatregelen en gerichte investeringen in duurzaam herstel van de toeristische sector blijft onverminderd groot.”

Nationale Toerisme Top

Deze resultaten en het gesprek over duurzaam herstel staan vandaag centraal tijdens de Nationale Toerisme Top, die vanwege corona virtueel plaatsvond in het bijzijn van bijna duizend betrokkenen uit de toeristische sector. Op de website van NBTC kun je de ontwikkelingen inkomend toerisme in 2020 inzien.

VTA Business

vrijetijdamsterdam.nl