Amsterdams bedrijf Yoursafe levert innovatieve betaaloplossing aan het COA voor asielzoekers in Nederland
Amsterdams bedrijf Yoursafe levert innovatieve betaaloplossing aan het COA voor asielzoekers in Nederland Foto via Yoursafe / ANP

Yoursafe, een toonaangevende Nederlandse fintech-onderneming, begint vandaag met het verstrekken van betaalrekeningen aan asielzoekers in Nederland. Met deze betaalrekeningen worden asielzoekers adequaat voorbereid op de Nederlandse maatschappij, waarin elektronisch betalen de norm is geworden. Yoursafe is als financiële instelling aangesloten bij gerenommeerde Europese instanties, waaronder de Europese Centrale Bank, iDEAL, SWIFT en Visa. Door middel van een gebruiksvriendelijke mobiele app hebben bewoners van het azc direct toegang tot hun saldo en transactiegeschiedenis.

Yoursafe is trots om diensten te mogen leveren aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Voorheen verstrekte het COA wekelijks een toelage aan de bewoners op prepaidkaarten, gebaseerd op de “Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen” (Rvb). Dit betalingssysteem is nu verleden tijd, en met ingang van vandaag krijgen alle bewoners van azc’s een betaalrekening met een Nederlands IBAN-nummer waarop het COA de Rvb-verstrekkingen overmaakt.

“Yoursafe is een elektronischgeldinstelling (EGI) volgens de nieuw geïntroduceerde PSD2 regeling”, vertelt Rijkman Groenink, voorzitter van de raad van commissarissen van Yoursafe en voorheen bankier bij ABN AMRO. “Een EGI is een financieel instituut dat vergelijkbaar is met een bank. Het verschil met een bank is dat Yoursafe wereldwijd opereert, geen geld uitleent, en aan eenieder zonder BSN of TaxID een rekening kan verstrekken. Daarom kan Yoursafe een betere betaaloplossing bieden aan het COA dan een traditionele bank, omdat een Nederlandse bank een BSN vereist en Yoursafe niet. De meeste bewoners in het azc hebben nog geen BSN.”

“We zijn zeer verheugd over de samenwerking met Yoursafe,” aldus Geertje Ariens, Adjunct-directeur Opvang en Begeleiding bij het COA. “In 2022 heeft COA de opdracht voor een betaaloplossing aanbesteed en Yoursafe presenteerde de meest overtuigende propositie. De doortastendheid en technische deskundigheid die Yoursafe de afgelopen maanden aan onze organisatie heeft getoond, geeft ons veel vertrouwen voor de toekomst.”

Yoursafe heeft in september een succesvolle pilot uitgevoerd bij het azc in Grave, waar de eerste betaalrekeningen door COA-woonbegeleiders werden verstrekt aan de bewoners van dit azc. Inmiddels hebben de meeste van de 292 azc-locaties voldoende rekeningnummers en bijbehorende betaalkaarten ontvangen. Yoursafe is verheugd om de distributie van het COA-product officieel te starten vanuit Grave.

“Net als traditionele banken houdt Yoursafe zich aan de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Dit betekent dat we alle klanten, inclusief de bewoners van azc’s, moeten identificeren en verifiëren. Dankzij een beveiligde gegevenskoppeling tussen het COA en Yoursafe, evenals het gebruik van de Yoursafe-app, kunnen asielzoekers zich identificeren met een biometrische scan van hun gezicht,” legt Joost Zuurbier, CEO van Yoursafe, uit. “Het gebruik van de app stelt azc-bewoners in staat om volledig deel te nemen aan het Nederlandse betalingslandschap, inclusief het gebruik van betaalkaarten en iDEAL. Voorheen moesten toelages, die op prepaidkaarten werden gestort, door de asielzoekers contant worden opgenomen bij geldautomaten. De pilot in Grave heeft aangetoond dat bewoners van azc’s met een Yoursafe-rekening het gemak van het Nederlandse elektronische betalingssysteem omarmen en de Yoursafe-app en Visa kaart gebruiken om elektronische betalingen te verrichten.”

Yoursafe is een wereldwijd opererende financiële instelling die zich richt op groepen en bedrijven die traditionele banken doorgaans uitsluiten. Of het nu gaat om de LGTBQI+-gemeenschap in Hongarije, webcamcontentmakers in de Verenigde Staten of asielzoekers in Nederland, Yoursafe biedt passende oplossingen. Binnenkort zal Yoursafe diverse producten en diensten op de Nederlandse markt introduceren, specifiek gericht op de jongste generatie, Generatie Z. Het is dan ook geen verrassing dat de eerste dienst voor GenZ zal worden gekoppeld aan X en Instagram, met bijbehorende privacyopties.

“Als bankier van een oudere generatie zie ik aanzienlijke mogelijkheden voor Yoursafe in Nederland. Traditionele banken zijn momenteel bezig met het opzetten van compliance-afdelingen, waarbij ze de klantgerichte dienstverlening uit het oog dreigen te verliezen,” vervolgde de heer Groenink. “Als fintech heeft Yoursafe uitstekende systemen opgezet voor klantidentificatie en transactiemonitoring, wat ons niet alleen in staat stelt om de bewoners van azc’s goed van dienst te zijn, maar ook de toekomstige generaties Nederlanders. De nieuw ontwikkelde privacydiensten in combinatie met sociale media zullen de bankenwereld weliswaar doen opschudden, maar worden met open armen ontvangen door de huidige twintigers.”

Over het COA:

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers in Nederland.

Over Yoursafe:

Yoursafe is een gelicenseerde elektronisch geldinstelling gevestigd in Amsterdam, geautoriseerd en gereguleerd door De Nederlandsche Bank. De missie van Yoursafe is het beveiligen van betalingen, geld en identiteiten van zowel bedrijven als individuen, ongeacht hun beroep, handel, ras, etnische of sociale afkomst, geslacht, gender, religie of seksuele identiteit.