Toerisme zorgt voor taalproblemen in Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De stad Amsterdam telt veel verschillende nationaliteiten. Niet alleen dankzij de inwoners zelf, maar ook door de toeristen die de stad lokt. In de stad zelf wonen maar liefst 180 verschillende nationaliteiten, ieder met zijn eigen taal. Dat is meer dan andere grote steden zoals Antwerpen, Berlijn en New York. Daardoor is het belangrijk om ook alle communicatie in meerdere talen beschikbaar te hebben.

De afgelopen twee jaar had COVID-19 een grote impact op de wereld. Met name in grote wereldsteden hadden uitbraken van het virus grote gevolgen. Het resulteerde erin dat het toerisme in een groot aantal van deze steden met maar liefst 85% terugliep.

Nu in bijna alle landen de restricties rondom COVID-19 zijn vervallen, valt dat ook terug te zien in de Nederlandse toerismecijfers. In juli 2022 waren er maar 9% minder toeristen in Nederland dan in 2019, het jaar voordat het coronavirus uitbrak.

Over heel 2021 waren er in totaal 8,7 miljoen toeristen in Amsterdam te vinden en volgens onderzoek van bureau O&S en ABN Amro ligt sinds juni van dit jaar het aantal boekingen op hetzelfde niveaus als vóór de pandemie.

Bureau O&S denkt dat dit in de toekomst een probleem kan vormen voor de hoofdstad, omdat het er voorlopig nog niet op lijkt dat de vraag naar hotels en accommodaties gaat afnemen. Net als veel andere sectoren kampen hotels met grote personeelstekorten, waardoor zij steeds meer moeite hebben om hun gasten goed van dienst te kunnen zijn. Dit zorgt voor meer druk bij het huidige personeel en mensen die ingewerkt moeten worden. Sommigen zijn niet alle talen machtig, waardoor zij soms beperkt zijn in hun communicatie. Ook worden er vaker mensen aangenomen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, waardoor de kans bestaat op miscommunicatie met collega’s.

Verwacht mag worden dat de vraag naar (online) taaltrainingen en -cursussen de komende periode zal toenemen. Ook kunnen hotels en accommodaties hun nieuwe personeel die de Nederlandse taal nog niet machtig is helpen door documenten in hun moedertaal te (laten) vertalen. Bijvoorbeeld door een vertaalbureau met veel klanten in de regio Amsterdam. De vertalers van zo’n vertaalbureau kennen de Nederlandse schrijfstijl maar al te goed en kunnen daardoor dit perfect overbrengen op de Engelse, Chinese, Duitse of een van de andere 45 talen die worden gesproken in Amsterdam.

Welke talen worden het meest gesproken in Amsterdam?

De meest gesproken taal in Amsterdam blijft vooralsnog Nederlands, maar een groot deel van de inwoners beheerst naast hun moedertaal ook Engels. De grootste minderheidstalen in Amsterdam zijn Turks, Arabisch en Chinees.

Om er zeker van te zijn door de grote meerderheid wordt verstaan, is het dus belangrijk om de Engelse taal te beheersen of een partij in te schakelen die daarbij kan helpen. Zo kan elke toerist of collega zonder misverstanden met de vertaalde tekst worden bereikt en geholpen.

Toeristen ontzorgen

De meeste toeristen komen uit China, Duitsland, Groot-Brittannië, Japan en de Verenigde Staten. Het overgrote deel van deze toeristen verblijft in hotels. Belangrijk bij het ontvangen van deze buitenlandse gasten is natuurlijk om goed met elkaar te communiceren.

Daarom is het voor hotels en accommodaties verstandig om in ieder geval in het Engels, Chinees en Duits de huisregels te (laten) vertalen, omdat er cultuurverschillen zijn. Zo worden mogelijke problemen voorkomen en uiteindelijk de klanttevredenheid verhoogd.

Circa 32% van de hotelovernachtingen in Amsterdam is met een zakelijk motief. Deze mensen zijn hier bijvoorbeeld voor een werkverzoek, een belangrijke vergadering, of ze komen een aantal weken of maanden in Nederland werken. Ontzorg hen door suggesties te doen van taximaatschappijen of restaurants waar hun taal wordt gesproken, of stel een lijst samen van tolken die hen kunnen ontzorgen. Vaak hebben communicatie- en vertaalbureaus ook een netwerk aan mensen die daarin kunnen helpen.

Op deze manier kan de toerismesector in Amsterdam en daarbuiten weer als vanouds floreren en buitenlandse gasten optimaal genieten van alles wat Nederland te bieden heeft.