Wanneer heb je een reed contact of reed schakelaar nodig?
Een reed contact is een magnetisch contact en een veelvoorkomend elektrisch component. Doordat een reed contact in een behuizing zit, hoef je alleen de draden op de juiste manier in je systeem te verbinden. Het is daarmee geen ingewikkeld component en je hoeft je geen zorgen te maken over de werking. Een reed contact is een soort schakelaar omdat binnenin het reed contact een schakeling plaatsvindt. Dit gebeurt alleen als er een extern magnetisch veld is. Er is een component nodig in het systeem die dit opwekt. Bij een permanente magneet zal de reed schakelaar dus altijd werken, bij een elektrische magneet alleen als er stroom op de magneet komt te staan. Je weet nu al meer over de reed schakelaar. Waar kom je reed contacten in tegen?

Hoe werkt een reed contact?

Een reed contact is in principe heel simpel, het is een draad die net niet verbonden is, maar door middel van magnetisme tegen elkaar aankomt. Bekijk hier voorbeelden:  https://www.tme.eu/nl/katalog/reedcontacten_100478/. Er zijn twee soorten reed contacten, de eerste is type NO: Normally Open, en de andere is Normally Closed (NC). Je begrijpt dat de ene schakelaar dus bij geen externe magnetische bron aan staat en de andere uit. Een reed schakelaar kan als relais werken wanneer deze een spoel heeft die onder stroom kan worden gebracht.

Reed contacten: waar worden ze gebruikt?

Een mooi voorbeeld van een reed contact is een alarmsysteem. Normaal staat het alarm uit, dus een NO (open) contact bij aanwezigheid van een magneet. Is er geen magneet, dan sluiten de reed contacten en gaat het alarm af. Ook om te meten of iets aan of uit staat of om serieschakelingen te maken kunnen reed contacten toegepast worden in tal van toepassingen. Door magnetisme en een schakeling kunnen ook stappentellers werken of systemen waarin contactmomenten geteld moeten worden. Hier speelt een computer uiteraard ook een rol om de gegevens van het reed contact te verwerken.

Reed contact of schakelaar kopen

Een reed contact is een vrij stabiele schakeling, maar kan desalniettemin kapot gaan. Het vervangen van een reed schakelaar zal voor een ervaren professional of hobbyist niet ingewikkeld zijn. Ben je professional of werk je als hobbyist met elektronische componenten? Met een assortiment van meer dan 50.000 artikelen is de kans groot dat tme.eu heeft wat je zoekt. Weet je nog weinig van elektrotechniek en wil je zelf een reed schakelaar vervangen? Ook dan zal goed advies verkrijgen van een specialist het verschil maken. Laat je dus niet ontmoedigen door hoe complex elektronica eruitziet, want in wezen is het allemaal heel simpel.