Hoe bereid je je auto voor op de zomer?

Wil je weten hoe je je auto kunt voorbereiden op de zomer? Als je je voertuig klaar wilt maken voor de zomer zijn er drie zaken ontzettend belangrijk. Controleer de radiateur, het antivries niveau en de airconditioning. In dit artikel zetten we uiteen waarom deze drie factoren essentieel zijn.

Een belangrijk onderdeel van de motor van een auto is het koelsysteem. Daar hoort een radiateur bij. Deze zorgt er samen met een ventilator voor dat er via de rijwind koelvloeistof wordt gekoeld. Koelvloeistof bevriest niet als de omgevingstemperatuur laag is.

De koelvloeistof in een motor is een vloeistof die wordt gebruikt om overtollige warmte af te voeren, die anders de motor zou beschadigen. Vaak is deze vloeistof water met enkele toevoegingen. De waterpomp zorgt voor de rondgang van de vloeistof.

Voor de autobezitter betekent dit dat het belangrijk is om koelvloeistof onderdelen te vervangen op het moment dat deze stuk zijn of als de levensduur is bereikt.

Koelvloeistof gebruiken en vervangen

Voordat je aan de slag gaat met het gebruiken en/of vervangen van de koelvloeistof, is het handig om een aantal dingen te weten. Zorg dat je met enige regelmaat controleert of het expansiereservoir goed is gevuld.

Je zult dit reservoir, waar een bepaalde hoeveel koelvloeistof opgeslagen dient te worden, eveneens moeten bijvullen. Te weinig vloeistof brengt risico’s met zich mee. Zo kan de vloeistof gaan koken met als resultaat dat je motor oververhit wordt.

Iedere auto heeft cilinderkopbouten. Het is van belang om deze rond de 5000 gereden kilometer aan te draaien. Op het moment dat je schade constateert dien je de cilinderkoppakking te vervangen. Het is eveneens belangrijk dat dit na iedere reparatie gebeurt. Mocht je dit niet doen kunnen er gassen in het koelsysteem ontstaan.

De looptijd van koelmiddelen wordt bepaald door de autofabrikant. Dit wordt vastgelegd in de technische documentatie van je voertuig. Bij moderne voertuigen wordt vaak aangegeven dat de koelstof na 250.000 kilometer rijden of om de 5 jaar vervangen dient te worden.

Vervuiling voorkomen

Zorg dat je vloeistoffen nooit met andere kleuren vermengd. Iedere kleur heeft namelijk diverse bestanddelen. Dat kan betekenen dat er soms niet werkende componenten tussen zitten. Dit kan leiden tot verminderde werkingseigenschappen van het artikel en zorgen voor vernieling van afdichtingen.

Op het moment dat je vloeistof gaat vervangen is het raadzaam om de vloeibare stof door te spoelen. Anders kun je wellicht te maken krijgen met vuil dat opgehoopt blijft zitten. Zorgvuldig omgaan met additieven is eveneens van belang.

Een defecte waterpomp, stuk gemaakte afdichtingen en roest kunnen zorgen dat je koelmiddel behoorlijk vervuild raakt. Het niet correct omgaan met de producten kan uiteindelijk zorgen voor niet werkende elementen in het koelsysteem.

Goed werkende airconditioning

Een goed werkende airconditioning is essentieel voor een zomerse autorit. Een airconditioning welke goed functioneert zorgt er bijvoorbeeld voor dat je als autorijder altijd bij de les blijft. Daarbij zorgt een airconditioning ervoor dat je vanaf het begin tot het einde fris achter het stuur zit.

Als je optimaal rendement van het airco systeem wilt hebben, moet je ervoor zorgen dat deze in optimale conditie verkeerd. Hier kun je voor zorgen met een bijzonder onderhoudsprogramma voor airco’s. Hiermee zorg je preventief dat je airconditioning vervelend gaat ruiken of dat je last krijgt van vervelende hooikoorts klachten.

Bij auto’s bestaat de airco uit een systeem dat gesloten is. In dat systeem circuleert er onder druk een koude lucht. Als de looptijd van de airco erop zit, kan dit zorgen voor vieze en ongezonde geurtjes die zich gaan verspreiden. In sommige situaties kan dit ervoor zorgen dat alle inzittenden van een auto hier ziek van worden. Grote oorzaak hiervan zijn bacteriën en schimmels. Deze kunnen ontstaan door het oppervlak van een verdamper.

Optimaal gebruik airco

Als jij je airconditioning optimaal wilt gebruiken, komen hier een aantal dingen bij kijken. Zo stellen onderzoekers dat je airconditioning niet kouder dan 22 graden gezet moet worden. Een hele koude airco zorgt ervoor dat je voertuig meer brandstof verbruikt. Het werkt goed om bij mooi weer even het portier of raam open te houden. Dit kan ervoor zorgen dat de meest vervelende hitte kan ontsnappen. Gebruik het airco systeem het hele jaar door en dus niet alleen in de zomer. Hiermee voorkom je een vervelende geur en/of lekkages.

Ontwasem de ruiten met de airco in plaats van met de blower. De lucht uit je airconditioning is namelijk droger. Houd goed in de gaten dat je jouw airco systeem vijf minuten voor het bereiken van je bestemming uit zet. Dit zorgt ervoor dat schimmel- en bacteriën in jouw voertuig niet de kans krijgen te groeien.

Een airconditioningsysteem moet in de regel om het jaar worden bijgevuld. Hierdoor zal de koelcapaciteit optimaal blijven. Iedere airconditioning heeft een eigen handleiding. Voordat je een airco in gebruik neemt kan het verstandig zijn deze door te lezen.

Informatie bronnen:
https://www.auto-onderdelen24.nl/koelvloeistof
https://www.autofirst-verlaan.nl/onderhoud/airco-service

 

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting