Heeft de effectiviteit van de Covid-19 vaccinaties de aandelenmarkt beïnvloed?

Op dit moment lijden veel landen onder de wereldwijde corona pandemie. Dit heeft invloed op diverse bedrijven en dus ook op de beurs. Zo zitten horeca-ondernemers al sinds oktober 2020 weer voor de tweede keer thuis en zijn ook niet-essentiële winkels inmiddels gesloten voor wie weet hoe lang. Gelukkig is er ook een lichtpuntje aan de horizon: In Nederland zijn we namelijk inmiddels begonnen met vaccineren. Vaccinaties komen binnen van over de hele wereld, van diverse bedrijven. Pfizer (BionTech), Moderna en AstraZeneca zijn inmiddels veel genoemde namen in de media. Het schijnt dat deze vaccins voor meer dan negentig procent effectief zijn tegen het corona virus. Dit brengt natuurlijk een paar vragen naar boven zoals: Wat voor effect heeft deze effectiviteit van de vaccins op de beurs? En profiteren deze bedrijven van hoge stijgingen in aandelen? Maar ook, hoe vergaat het andere bedrijven nu op de beurs?

Online aandelen kopen

Allereerst is het handig om te weten hoe investeren in aandelen online in zijn werk gaat. Online beleggen is tegenwoordig erg makkelijk en toegankelijk. Nadat u een beleggingsrekening hebt geopend of een account heeft aangemaakt op één van de diverse platforms, kunt u met één klik al verschillende aandelen kopen. Voor het handelen in aandelen online zijn er inmiddels diverse toegankelijke platforms, wat voor u het best werkt moet u natuurlijk zelf kiezen. Het is wel handig om te weten dat u doorgaans alleen in aandelen kunt handelen als de markten open zijn (in Nederland van negen uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags), behalve als u natuurlijk een Zero Order plaatst. Zo’n order wordt uitgevoerd na vier uur, in de zogenaamde “Cutoff Time”. In het weekend is de aandelenmarkt ook gesloten. Dan zou u alleen kunnen beleggen in valuta: deze zijn niet gebonden aan een beurs en dus 24/7 verhandelbaar.

Te laat om nog in te stappen?

Nu u een beetje weet hoe het online handelen in aandelen werkt is het tijd voor de volgende veel gestelde vraag: is het te laat om nu nog in te stappen? Sinds eind oktober 2020 steeg de AEX-Index met meer dan twaalf procent. De rente is op dit moment nog steeds erg laag, wat beleggen in aandelen voor veel mensen dus nog steeds best aantrekkelijk maakt. Op de vraag of het op dit moment te laat is om nog in te stappen zegt aandelenstrateeg Corné van Zeijl: “Je moet altijd instappen want je weet nooit wanneer de koersen opeens gaan stijgen, het beste kun je elke maand wat geld in de beurs stoppen”. Verder zegt hij dat als je probeert het juiste in- en uitstapmoment te kiezen, je dan twee keer goed moet zitten. Proberen te timen is dus af te raden volgens hem.

Risico dat bedrijven de corona crisis niet doorkomen?

Maar hoe zit het dan met instappen in aandelen voor bedrijven waarmee het niet zo goed gaat door de corona crisis? In sommige branches is er namelijk wel degelijk een risico dat bedrijven niet door de corona crisis heen komen. Denk bijvoorbeeld maar aan de reisbranche of de evenementen branche. Is het dan nu wel slim om bijvoorbeeld aandelen te kopen in bijvoorbeeld KLM of Ryanair? Of het slim is, is niet goed te zeggen, de sectoren (toerisme, luchtvaart, horeca etc.) zullen wel flink profiteren als het corona virus uiteindelijk achter de rug is. Ook kunt u de aandelen van deze bedrijven op dit moment waarschijnlijk voor weinig kopen. Maar de weg is nog lang en u moet zeker oppassen dat u niet belegt in aandelen van bedrijven die in de komende periode nog zullen struikelen over de corona crisis, waardoor u misschien zelfs uw inleg zou kunnen verliezen.

Aandelen in vaccin-bedrijven

Natuurlijk zijn er ook bedrijven die wel onwijs profiteren van de corona crisis. Dit zijn op dit moment voornamelijk de bedrijven zoals Pfizer (BionTech) en Moderna die de vaccins verkopen tegen de corona crisis. Het nieuws dat het vaccin van Pfizer meer dan negentig procent effectief is heeft het aandeel Pfizer zestien procent hoger kunnen duwen. Of het slim is om nu in te stappen in aandelen van vaccin-bedrijven is ook niet te zeggen, wellicht is het nu wel te laat om hiervoor in te stappen aangezien de koers dus al met zestien procent is gestegen.

De effectiviteit van de corona vaccins heeft de aandelenmarkt dus wel degelijk beïnvloed, veel mensen zien kansen in aandelen van bedrijven die na de corona crisis weer zullen opbloeien, maar er zijn ook mensen die kansen zien in aandelen van bedrijven die de corona vaccins maken. Wat voor u de beste strategie is zult u zelf moeten uitzoeken. Veel succes!