Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Diefstal in bitcoin land. Twee Zuid-Afrikaanse broers zijn onlangs verdwenen met bijna 4 miljard aan bitcoins. Het zou mogelijk gaan om de grootste cryptocurrency diefstal in de geschiedenis van de cryptomunt. Dat schrijven lokale media in Zuid-Afrika, waaronder Independent Online en ITWeb. Zij waren de eerste media die het nieuws naar buiten brachten.

De broers zijn Ameer Cajee en Raees Cajee. Ameer is de oudste van het stel. De twee broers richtten in 2019 de crypto investeringsapp Africrypt op. Niet lang na de oprichting zijn ze samen, met circa 70.000 bitcoins ter waarde van 4 miljard, nergens meer te vinden.

Volgens de Zuid-Afrikaanse media startte het verhaal in april toen Ameer, de chief operating officer van het bedrijf, hun klanten informeerde dat Africrypt was gehackt, waardoor hun accounts, portefeuilles en nodes in gevaar kwamen.

Een ongebruikelijke stap

In een ongebruikelijke stap vertelde de 20-jarige Ameer hen om het incident niet aan de autoriteiten te melden, omdat dit volgens hem de pogingen om het geld terug te krijgen zou belemmeren.

Enkele klanten trokken wel aan de bel. Zij meldden de verdachte hack en namen contact op met Hanekom Advocaten. Zij kunnen ze net als de journalisten van Indepent Online niet meer vinden.

Ze hebben allerlei pogingen ondernomen om ze op te sporen. Toen dat niet lukte, werd Hawks, een politie-eenheid in Zuid-Afrika ingeschakeld. Deze speciale eenheid richt zich op misdaad en corruptie.

Achterdochtigheid

“We waren meteen achterdochtig toen de aankondiging investeerders smeekte om geen juridische stappen te ondernemen”, vertelt iemand van Hanekom Advocaten via een e-mail aan Bloomberg. Africrypt-medewerkers verloren zeven dagen voor de vermeende hack de toegang tot de back-end platforms.”

De advocaten informeerden cryptocurrency handelaren wereldwijd om ook alarm te slaan als ze een verdachte conversie van de digitale munten zouden constateren.

Ondervraging FNB

In het artikel is te lezen dat FNB ook ondervraagd is over het gebeuren. Deze conclusie wordt getrokken na het inzien van documenten door Independent Online. FNB is een lokale bank. Zij ontkennen iedere betrokkenheid.

FNB bevestigde dat het geen bankrelatie heeft met Africrypt. “Vanwege de vertrouwelijkheid van klanten kan FNB geen informatie verstrekken over specifieke bankrekeningen”, vertelde Nadiah Maharaj, FNB-risicowoordvoerder, aan Independent Online.

Omdat de broers nog steeds vermist worden, zijn sommige pogingen om de zaak tot op de bodem uit te zoeken op obstakels gestuit.

Via ‘bitqt-pro.com‘ kun je zelf in bitcoins handelen. Het is wel belangrijk dat je je vooraf goed inleest voordat je er daadwerkelijk mee gaat beginnen.