De elektrische fiets ken je vast en zeker wel. In eerste instantie waren het vooral oudere mensen die zo’n fiets aanschaften, want het is een fijn steuntje in de rug voor ze. Inmiddels wordt zo’n snelle fiets ook vaak door scholieren gebruikt die wat verder van school af wonen. Of volwassenen die werkzaam zijn in de stad en de fiets gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Maar ben je ook al bekend met de zogenaamde speed pedelec? In dit artikel laten we zien wat de voordelen van zo’n type fiets zijn.

Allereerst: wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets waarmee je snelheden van wel 45 kilometer per uur kunt behalen. In 2017 werd dit type fiets dan ook officieel bestempeld als een bromfiets. Dat betekent dat er voortaan een geel kentekenplaatje op zit en dat je er ook een (lichte) helm voor nodig hebt.

De voordelen

Een gewone elektrische fiets is begrensd zodat deze niet sneller dan 25 kilometer uur kan rijden. Bij een speed pedelec is dat anders en kan je soms snelheden tot 45 kilometer per uur halen. De fiets is hierdoor vooral populair onder dertigers die naar hun werk grotere afstanden moeten afleggen, maar daar liever niet de auto voor gebruiken. Zo ben je toch redelijk snel op kantoor, zonder dat je urenlang aan het trappen bent. Een ander voordeel is dat je toch lekker buiten bent (in tegenstelling tot rijden in de auto) en je helemaal zelf bepaalt hoe hard je zelf bijtrapt. Hierdoor lever je toch nog de broodnodige inspanning en dat is dan weer goed voor je gezondheid.

De nadelen

Helaas kleven er ook een aantal nadelen aan een speed pedelec. In de eerste plaats is een speed pedelec een flink stuk duurder dan een reguliere elektrische fiets. Lang niet iedereen heeft daar het geld voor over of beschikbaar. Een lening afsluiten is een optie, maar het is geheel van je persoonlijke situatie afhankelijk of dat slim is om te doen. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om jezelf de vraag te stellen ‘hoeveel kan ik lenen?’ en dat eens verder uit te gaan zoeken. Een ander nadeel van een speed pedelec is dat je er een helm voor moet dragen en gebonden bent aan de verkeersregels zoals die gelden voor brommerrijders. Ook mag je daardoor vaak niet op het fietspad rijden met je speed pedelec.

Wat denk je? Is een speed pedelec een geschikte fiets voor jou of wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen?