LoveSwim viert 5-jarig jubileum tijdens Pride Amsterdam 2019
LoveSwim 2018. Fotografe Hannah van Herk

In het kader van Pride Amsterdam vindt op vrijdag 2 augustus de LoveSwim 2019 plaats. Tijdens het sportieve, kleurrijke én gezellige sport evenement komen honderden zwemmers samen in een sportief openluchtwaterfestival in de Amstel. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit op deze 5-jarige jubileumeditie en sprak met Dia Huizinga, die samen met Jos Kuijs, al vanaf het eerste uur betrokken is als organisator van de LoveSwim.

Krachtenbundeling van Jos en Dia

“Eigenlijk doen we alles samen. We vergaderen vanaf november, eerst maandelijks, dan wekelijks en op het laatst dagelijks. We bespreken alles. Onze krachten verschillen. Jos is heel goed in de zakelijke kant, sponsors, contacten met bedrijven voor badmutsen en medailles en hij schrijft sneller dan ik, dus vele berichten zijn door hem geschreven. Ik doe vooral de persoonlijke communicatie, verstuur de berichten aan de deelnemers, zorg voor de contacten met artiesten, DJ’s, de kok en met onze ontwerper Evelyne Dielen”, vertelt Dia aan het begin van ons gesprek.

De gedachte achter de LoveSwim

“Er wordt natuurlijk gezwommen. Dat is het belangrijkste voor LoveSwim maar er is van alles om heen, daar zo meer over. Wij houden zelf erg van zwemmen en we vinden het heerlijk om in onze eigen rivier te zwemmen en we wilden dit delen met meerdere mensen door een veilige, feestelijke situatie te creëren, waarin iedereen (die kan zwemmen) kennis kan maken met zwemmen in de Amstel.

Zo is LoveSwim ontstaan. De Amsterdamse Reddingsbrigade begeleidt de zwemmers, dus er wordt goed opgelet door deze vrienden.”

Verschillende disciplines

“Er zijn verschillende afstanden, 250, 500, 750, 1000 en 1500 meter. Voor elk wat wils. Dit jaar houden we ook een wedstrijd voor teams van vier. LoveSwim is verder geen wedstrijd, je kunt zo snel en langzaam zwemmen als je wilt. Iedere deelnemer ontvangt wel een medaille en de badmuts die je op moet mag je houden.”

Meedoen op een omafiets

“Een FUN triatlon. Waarin we willen dat de FUN centraal staat. Het is geen officiële triatlon, de deelnemers blijven gewone weggebruikers en iedereen kan meedoen, ook op een omafiets. Wel is een helm verplicht. De triatlon wordt georganiseerd door Marianne Ynsen.”

Inschrijven is nu nog mogelijk

“Ja, we hebben nog plek bij het zwemmen en zelfs op de dag zelf is inschrijven nog mogelijk, maar is het wel duurder dan bij de voorinschrijving. Er zijn nu nog wat plekken voor de Fun Triatlon maar dat loopt hard en daar zit wel een limiet aan.”

Terugblik op de LoveSwim 2018

“Het was bloedheet en stampvol en fantastisch! We hadden bij elke afstand heel veel zwemmers. Iedereen was vrolijk, het eten was ontzettend lekker. We hadden een Syrische kok Mohamed die ter plekke verrukkelijke verse falafel maakte. Mohamed komt trouwens dit jaar weer.”

LoveSwim viert 5-jarig jubileum tijdens Pride Amsterdam 2019
Fotografe Hannah van Herk

Een catwalk, knipoog en mannen badmode

“Dat klopt. Een catwalk met een knipoog en mannen badmode.”

Het antwoord op de vraag waarom publiek moet komen kijken

“Dat lijkt mij wel. We hebben rond half vijf een spectaculaire openingsact met Esmée de la Bretonière die opera en meer zal zingen. De wethouder doet het startschot om 17.00 uur en rond 18.00 uur komt de crème de la crème van het Nederlandse synchroonzwemmen met een synchroonzwem act. Tijdens de hele LoveSwim zal DJ Robin S de muziek verzorgen. Jos en ik praten alles op eigen wijze aan elkaar.

Een speciale prijs

“We hebben dit jaar ook een prijs voor diegene die het mooist, gekst, verleidelijkst, spannends, uitdagends, idiootst, grappigst, meest afwijkend is uitgedost. Wij hebben er zelf ontzettend veel zin in. We roepen iedereen op om mee te komen doen”, laat Dia ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar de LoveSwim 2019 weten.

Interview door:

LoveSwim viert 5-jarig jubileum tijdens Pride Amsterdam 2019

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Check ook ons blog over Pride Amsterdam 2019