Het verhaal achter de kleurrijke, excentrieke en vrolijke expositie Dusk

“Dusk is een group show waarbij ik Bert Snaterse en Anke Huntjens heb gevraagd om samen tot een ‘interactieve’ overall installatie te komen”, vertelt kunstenaar Simone Schuffelen over één van de Pride exposities die nog tot 08 augustus te bezoeken is bij Art Room Mina op de Weteringschans. Vrije Tijd Amsterdam was vorige week aanwezig bij de spectaculaire opening en sprak daags na dat festijn, met Simone Schuffelen over expositie Dusk.

Hoe kijk je terug op de officiële opening?

Ja prachtig wat een te gekke, krachtige en vooral ook positieve opening. Een gezellige en vrolijke gemengde opkomst, daar hou ik van!

Kun je iets vertellen over Dusk?

Dusk is een group show waarbij ik Bert Snaterse en Anke Huntjens heb gevraagd om samen tot een ‘interactieve’ overall installatie te komen. Dusk kan staan voor voor schemer, shade, tasten, betasten of intelligente wolf of mens.

Het verhaal achter de kleurrijke, excentrieke en vrolijke expositie Dusk

Wie zijn Simone Schuffelen, Anke Huntjens en Bert Snaterse?

Ik, Simone Schuffelen, studeerde 2 jaar geleden af aan de kunstacademie in Maastricht, richting Fine Arts. Ik woon en werk momenteel in Maastricht en probeer al 2 jaar lang te vertrekken uit Maastricht maar blijkbaar is het nog te gezellig hier.

Anke Huntjens leerde ik net als Bert Snaterse kennen op de academie bij Fine Arts. Anke is een paar jaar voor mij afgestudeerd en Bert is een jaar geleden afgestudeerd aan de Fine Arts afdeling in Maastricht. Anke woont en studeert momenteel in Antwerpen aan een Master Fine Arts. En Bert woont en werkt momenteel in Rotterdam.

Op de academie kon ik het met beiden goed vinden en voelde ik mij altijd erg tot hun beeldend werk aangetrokken. Hun kleurrijke en kleurbewuste beeldtaal sprak mij aan in combinatie met een gezamenlijk gevoel voor ironie of humor.

Hoe is het gesteld met het extravagante Amsterdamse nachtleven?

Als niet in Amsterdam woonachtige kan ik daar moeilijk een oordeel over vellen maar het kan natuurlijk altijd beter, groter gekker en toegankelijker. Ik ben vooral erg geobsedeerd en gecharmeerd door het extravagante uitgaansleven begin jaren ‘90 (eind jaren ‘80), en dan heb ik het over Club RoXY, iT en Multigroove op de Elementenstraat.

Zo kan ik uren wegdromend kijken naar oude dans videoclips uit deze tijd. Maar als ik het dan toch over een huidige plek of club moet hebben dan vind ik Sexyland wel een natte droom.

Creatieve broedplaatsen in Maastricht

Graag zou ik ooit een vergelijkbare concept of plek in Maastricht zien. Maastricht is qua nachtleven nog te conservatief en te vroeg afgelopen. Er zouden meer plekken mogen zijn waar je kan dansen, zoenen, performen tot diep in de nacht zonder dat gender, kleur, seksuele voorkeur als ‘niet oké’ wordt bestempelt.

Maar gelukkig hebben we op dit moment het Landbouwbelang en Mandril twee creatieve broedplaatsen waar veel mag, kan én waar respect naar elkaar voorop staat.

Het verhaal achter de kleurrijke, excentrieke en vrolijke expositie Dusk

Je organiseert als ik me niet vergis zelf ook feestjes? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ja organiseren is misschien een groot woord maar ik denk dat ik er wel vaak bij betrokken ben. Sowieso als professionele party-starter. ‘Autonoom’ door mij georganiseerde feesten staan op mijn planning, to be continued!

De keuze voor Art Room Mina?

Danielle Hoogendoorn een van de medewerkers van Art Room Mina benaderde mij via Facebook Messenger met de vraag of ik rond de periode eind juli begin augustus een werk/installatie wilde laten zien bij Art Room Mina. Een installatie die aansluiting zou vinden bij de Pride week/maand. En na een beetje brainstormen met Anke en Bert zijn we toen op deze group show uit gekomen met als titel DUSK, dat meerdere betekenissen heeft dan alleen schemer zoals shade, verschrikkelijk, lelijk, tasten, betasten, intelligente mens of wolf.

Art Room Mina is een levendige en vrolijke expositieruimte op de Weteringschans. Vooral op dit moment is het één van de meer levendigere, vrolijkere en kleurrijkere galeries op de Weteringschans. Waar je boven onder het genot van een koffie of tosti de schilderijen van Pablo Burgos Garcia kunt bekijken en beneden in de kelder met een paar biertjes je eigen feestje kan creëren in de Dusk expo.

Het verhaal achter de kleurrijke, excentrieke en vrolijke expositie Dusk
Expositie Dusk

Kun je iets meer vertellen over nachtclub RoXY

Naja uhm… ik ben ook die nieuwe generatie die geboren is in 1994 en heb alleen interpretaties uit verhalen, interviews en filmpjes maar het voelt voor mij als kunstenaar als een thuis aan. Waar alles mocht en kon waar een gevoel van vrijheid overheerste ook kijkend naar gender, seksuele voorkeuren of wat voor een hokje dan ook.

Maar ook met een tegenstrijdig gevoel kijk ik er naar terug want niet iedereen werd toegelaten bij Club RoXY het was ergens ook een beetje elitair. Maar toch associeer ik die tijd met veel vrijheid liefde en respect naar elkaar, ook kijkend naar clubs als iT en Multigroove.

Tof event in De School

JAAAAA 8 Augustus is er een mooi event van Patty Morgan in De School waarschijnlijk ook met een optreden van Lady Louise maar dat is nog niet zeker. Oh ja, mochten inwoners van Amsterdam in de vakantie richting het Zuiden gaan, kom dan vanaf 22 augustus langs bij Café Zondag in Maastricht daar laat ik een nieuwe foto expositie zien genaamd “25 year shuffle”. Maar houd vooral ook Anke Huntjens en Bert Snaterse in de gaten!

Nog iets toe te voegen?

Blijf je lokale, regionale, nationale, internationale kunstscene supporten, blijf tv kijken naar Ned 1, 2 en 3 en zorg goed voor elkaar, PMA (postive mental attitude) en oordeel liever op karakter i.p.v. uiterlijk.

Rik, Bedankt dat je je tijd wilt steken in dit interview in de kunsten en in ons als beginnende kunstenaars! Dankjewel Rik vind ik cool 😉

Bedankt voor de mooie woorden Simone. Keep up the good work!

Geschreven door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

PS Check ook ons speciale blog over Pride Amsterdam 2019