Waarom Minister Wiebes ZZP’ers volledig in de kou laat staan

Waarom Minister Wiebes ZZP'ers volledig in de kou laat staan
Willekeurige foto!

Waarom Minister Wiebes ZZP’ers volledig in de kou laat staan

We moeten corona verslaan. Samen staan we sterk. Met alle 17 miljoen mensen in het land gaan we dit gevecht winnen. Het gaat om de cruciale beroepsgroepen die doorwerken en wel kinderopvang moeten krijgen. Moeten de scholen wel of niet sluiten? Klappende mensen vanaf het balkon in Spanje. Overvolle ziekenhuizen en leven en dood situaties in Italië. WC rollen. Veel WC rollen welteverstaan. Lege schappen. Nederland, we moeten met zijn allen rustig blijven. Tuurlijk begrijp ik net als ieder weldenkend mens dat de volksgezondheid op dit moment op de eerste plek staat en dat het eigenlijk geen ideaal moment is om een potje te gaan lopen zeiken.

Maar, zonder andere ondernemers tekort te willen doen, voel ik me geroepen om het even op te nemen voor de hardwerkende ZZP’ers die ons land rijk is. Helemaal na een corona ‘sfeer proef’ rondje in de binnenstad van Amsterdam. Daar, waar de horeca noodgedwongen is uitgestorven en er vrijwel geen Amsterdammer meer op de straat te vinden is.

Hard werkende maaltijdbezorgers

Het straatbeeld wordt op zondagavond zonder overdrijven gedomineerd door hardwerkende maaltijdbezorgers, ZZP’ers welteverstaan, die met risico voor de eigen gezondheid een heleboel Amsterdammers van een pizza of andere maaltijd voorzien. Terwijl ik bewonderenswaardig de ene na de andere bezorger, soms met een mondkapje, de andere keer met een sjaal voor het gezicht, in onze mooie stad hard voorbij zie trappen, denk ik terug aan de uitspraken van minister Wiebes over ZZP’ers eerder op de dag tijdens het programma WNL.

Daar hebben zij zelf voor gekozen

Wiebes liet tijdens het programma werkelijk zonder blikken of blozen het volgende weten over ZZP’ers in problemen door corona: ‘Zij hebben zelf bewust risico genomen. Het zal voor heel veel ZZP’ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen. De ZZP’ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen”, aldus Wiebes tijdens WNL.

Ziedende FNV voorzitter

Het zijn niet alleen de ZZP’ers waarbij de minister kwaad bloed zaait. FNV Voorzitter Han Busker neemt het mijn inziens terecht op voor de miljoen zelfstandigen en vindt de uitspraken schrijnend: ‘Achtereenvolgende kabinetten hebben mensen het vaste contract uitgejaagd en ZZP-schap en flexwerk in gedwongen. Op dit moment zijn er overal in het land zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen, van wie toegezegd werk wordt afgezegd en die een ongelofelijke teruggang in inkomsten meemaken.’

Een minister van Economische Zaken zou zich druk moeten maken over het feit dat mensen bijvoorbeeld door opjaagapps in het vervoer en bij bezorgdiensten gedwongen zelfstandige moeten worden. Achter die opjaagapps zitten vaak grote multinationals die daarover ook nog eens geen belasting betalen in Nederland. Nu de Minister President oproept om deze uitdaging als land op te pakken, meldt één van zijn ministers doodleuk dat zelfstandigen deze situatie aan zichzelf te danken hebben en dat is ongelofelijk”, aldus de in mijn ogen terecht ontstemde voorzitter van de FNV.

ZZP’ers in de kou laten staan

Minister Wiebes zou er verstandig aan doen om na de crisis een stapje terug te doen. Als je met zo’n stalen blik zulke uitspraken doet dan hoor je niet thuis op een dergelijke positie. Een excuses zal volkomen ongeloofwaardig zijn. ZZP’ers laat je in een crisissituatie niet op zo’n schofterige wijze voor televisie kijkend Nederland in de kou staan.
Geschreven door:

Rik Verkaik
vrijeijdamsterdam.nl