WOENSDAG 4 MAART OFFICIELE OPENING CRUYFF COURT OP BALBOAPLEINTJE
Op de foto Balboapleintje in November 2019 (oude situatie). Foto via Cees Camel / Wikipedia

Woensdag 4 maart staat de officiële opening van het nieuwe Cruyff Court op het beroemde Amsterdamse Balboapleintje op het programma. Vrije Tijd Amsterdam blikt kort vooruit en stelde een aantal vragen aan Annemieke Schuffelen van de Johan Cruyff Foundation.

Eind september is er gestart met de werkzaamheden op het Balboaplein. Zijn jullie tevreden over het eindresultaat?

“Het proces is soepel en voorspoedig verlopen met de gemeente Amsterdam. Begin december is het Cruyff Court opgeleverd, begin januari 2020 is hij onofficieel geopenend. Het Cruyff Court ligt op een plein met een indrukwekkende historie. Daarnaast heeft het asfalt veldje plaats gemaakt voor een Cruyff Court met kunstgras.”

Het pleintje wordt een officieel Cruyff Court. Behoud het wel de naam Balboaplein?

“Het Cruyff Court gaat de naam dragen van Frank Rijkaard en Ruud Gullit.”

Er gaat een mooie historie schuil achter het Balboapleintje. Kun je eens vertellen welke beroemde voetballers daar op straat hebben gespeeld?

“Volgens informatie online te vinden, hebben naast Frank Rijkaard en Ruud Gullit, ook Dries Boussatta, Tarik Oulida en de gebroeders Haatrecht op dit beroemde plein gespeeld. Co Adriaanse is leraar geweest op de toen der tijd Cabotschool (nu Joop Westerweelschool).”

Wat is de achterliggende gedachte van het nieuwe Cruyff Court?

“Het creëren van een veilige speelruimte voor jong (en oud) dat uitnodigt tot buiten spelen. Deze omheinde ontmoetingsplek op het Balboaplein moet kinderen de ruimte geven om kennis te maken met het belang van saamhorigheid, bewegen, vriendschap en talent ontplooiing.”

Op 4 maart staat de officiële opening op het programma. Is iedereen welkom en hoe gaat die dag eruit zien?

“Het is een openbare opening, in die zin dat iedereen welkom is en er geen afgebakend gebied is. Tussen 12:00 uur en 13:00 uur is de officiële opening gepland met o.a. Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Niels Meijer (Directeur Cruyff Foundation) en Fenna Ulichki (Portefeuillehouder Sport Stadsdeel West).”

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Ricardo Clarijs: “We zullen er alles aan doen om de titel te prolongeren”

VTA agenda