Wil van Soest: “Verbied verkoop drugs aan buitenlandse toerist”

Wil van Soest: “Verbied verkoop drugs aan buitenlandse toerist”
Wil van Soest. Photocredits: Ivo van der Bent

De Partij van de Ouderen wil dat Amsterdamse coffeeshops hun softdrugs alleen nog maar aan inwoners van de stad mogen verkopen. Door de verkoop aan buitenlanders te verbieden verwacht de partij het drugstoerisme met 85 procent terug te kunnen dringen. ‘Die mensen kunnen we missen als kiespijn’.

Het toerisme begint langzaam weer aan te trekken en dus ook de bezoekers die voor de coffeeshops naar Amsterdam komen. “Veel van de buitenlandse toeristen die de stad drie dagen bezoeken komen hier gewoon voor de drugs”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest. “Ze blowen zich de dag door, eten een pizzapunt en pissen de stegen vol. We hebben er helemaal niks aan en kunnen ze missen als kiespijn”, aldus het raadslid.

In navolging van veel steden in de grensgebieden wil de partij dan ook dat de verkoop van drugs aan buitenlandse bezoekers verboden wordt in de APV (Algemene plaatselijke verordening). Het drugstoerisme vanuit het buitenland zou daarmee volgens de partij met 85 procent teruggedrongen kunnen worden. De Hoge Raad heeft eerder al beslist dat gemeenten maatregelen mogen nemen tegen buitenlanders die willen profiteren van het Nederlandse gedoogbeleid.

Kwaliteitstoeristen

Volgens de Partij van de Ouderen is de crisis een uitgelezen moment om afscheid te nemen van het Amsterdamse imago van onbeperkt drugs kunnen gebruiken. “We moeten nu vol inzetten op kwaliteitstoerisme. Nette mensen die met een gevulde knip genieten van de mooie dingen in onze stad en daarmee ook economisch een flinke duit in het zakje doen.

Daar hebben de Amsterdamse winkels en horeca veel meer aan dan aan die types die hier alleen maar voor de drugs komen”, zegt van Soest. De partij benadrukt dat op illegale verkoop van drugs op straat wel steviger gehandhaafd zal moeten worden.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl