Toegangshek ADM geforceerd door handhavers, ontruiming lijkt onvermijdelijk
Toegangshek ADM geforceerd door handhavers, ontruiming lijkt onvermijdelijk

“Bewoners voelen zich sterk geïntimideerd’

De Gemeente Amsterdam heeft vannacht het dreigement om de Gemeenschap ADM daadwerkelijk te ontruimen doorgezet in die zin dat handhavers het toegangshek hebben geforceerd om te schouwen en een ontruiming voor te kunnen bereiden. Daarbij zijn vele bewoners persoonlijk aangesproken en gesommeerd om het resterende daglicht te gebruiken om hun spullen te pakken en ´vrijwillig´ te vertrekken omdat de ontruiming onvermijdbaar zou zijn. Dat nieuws heeft gemeenschap ADM Amsterdam bekend gemaakt via een persbericht.

‘De VN heeft echter al in 2 berichten aan de Nederlandse staat aangegeven dat zij die ontruiming dient op te schorten omdat de VN het vermoeden heeft dat NL hiermee mensenrechten overtreedt. Nederland dient eerst bij de VN verantwoording af te leggen over het gevolgde beleid en de omstandigheden waaronder Nederland onze gemeenschap tracht te verplaatsen.

De gebeurtenissen van vandaag doen vermoeden dat gemeente Amsterdam niet gediend is van het feit dat wij bescherming bij de VN hebben gezocht en hebben gekregen. Onze Gemeenschap, die bestaat uit 130 bewoners, waaronder gezinnen met kinderen, voelt zich inmiddels sterk geïntimideerd.

Wij ondervinden aan den lijve dat Groen Links Burgemeester Halsema er alles aan doet om, middels intimidatie, het vertrek van onze gemeenschap af te dwingen. Vandaag was er de brutale inbreuk op ons terrein waarbij niemand ons wenste te vertellen op welke autoriteit dit gebeurde en waarbij onze goederen vernield werden. Maar in de afgelopen dagen werden ook verschillende ouders door een gemeente ambtenaar gebeld met de suggestie dat kinderen wel eens onder toezicht gesteld zouden kunnen worden als ouders niet ´vrijwillig’ vertrekken.

Wij zien ons echter in onze rechten gesterkt door de VN die Nederland aan haar verantwoordelijkheden houdt en zullen ons niet laten intimideren. We hebben er vertrouwen in dat de Nederlandse staat er garant voor staat dat ook in Amsterdam mensenrechten geen theoretische garanties zijn, maar ook daar tot uitvoering moeten worden gebracht’, is te lezen in het persbericht van de gemeenschap Amsterdam.

Update 

De ontruiming is maandagochtend ook daadwerkelijk in gang gezet. De Telegraaf en AT5 doen live verslag.

vrijetijdamsterdam.nl