Talkshow 50 jaar Bijlmer

Talkshow 50 jaar Bijlmer
Nightly flat in de Bijlmer. Photo by Frank van de Velde

Talkshow 50 jaar Bijlmer

‘Van Bims naar Brooklyn in NoLIMIT’

Vanmiddag vindt in cultuurhuis NoLIMIT een talkshow plaats over de geschiedenis, huidige staat en toekomst van de Bijlmer. Deze talkshow wordt georganiseerd door de Rode Hoed en is de officiële kick-off van 50 jaar Bijlmer.

Buurthuis NoLimit

Tijdens een dynamische talkshow onder leiding van gastheer Patrick Lodiers onder andere bekend van de BNNVARA en de Lama’s spreken ze in buurthuis NoLIMIT over de geschiedenis, de huidige staat en de toekomstige ontwikkelingen van de Bijlmer.

Roerige geschiedenis

De Bijlmer kent een roerige geschiedenis en tijdens de talkshow wordt er onder meer stil gestaan bij de vragen zoals: Welke lessen zijn er uit haar roerige geschiedenis te trekken? Wat hebben de Bijlmer en haar bewoners de rest van de stad vandaag te bieden? En vice versa: welke effecten hebben de stadsontwikkelingen van heel Amsterdam – zoals de stijgende huizenmarktprijzen – op de identiteit en leefbaarheid van de jarige wijk? Wordt de ‘Bims’ op den duur het Brooklyn van Amsterdam en wie profiteert daarvan?

Utopische gedachte

Vijftig jaar geleden werd de Bijlmer gebouwd vanuit een utopische gedachte, als ‘modelbuurt voor de moderne mens’. Tegenwoordig is ‘de Bims’, koosnaam van haar bewoners, een dynamische, veelzijdige wijk die zich kenmerkt door haar mix en tegenstellingen. Je vindt er rijk en arm, jong en oud, groen en beton, huur-en koopwoningen, uitgekomen en gebroken dromen.

Gesprek en culturele intermezzo’s

Tijdens de officiële opening 50 jaar Bijlmer wordt er tijdens deze talkshow samen met (oud)bewoners, stadskenners, (oud) activisten en jong talent gesproken over het verleden en de kans op een beloftevolle toekomst. Met gesprek en culturele intermezzo’s. Gasten zijn o.a. Fenna Haakma Wagenaar (architect en stedenbouwer), Gideon Everduim (activist, rapper), Mercedes Zandwijken (sociaal activist), Pi de Bruin (architect, oud-bewoner), Justin Samgar (spoken word artist), Orville Breeveld (musicus, Ode aan de Bijlmer), Kineta Angyemang (ondernemer, student bouwmanagement en vastgoed) en Martijn Blom (initiatiefnemer De Flat)

vrijetijdamsterdam.nl