Partner Femke Halsema verplicht 40 uur aan taakstraf
Foto: Marco Derksen / Flickr

Amsterdam – Robert Oey, de partner van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, heeft op de valreep alsnog de strafbeschikking van het OM in verband met verboden wapenbezit geaccepteerd. De zitting bij de politierechter van woensdag is van de baan. Dat schrijft De Telegraaf.

De man van Halsema kreeg in eerste instantie een taakstraf van 40 uur opgelegd. Deze straf was opgelegd door het Openbaar Ministerie. Met die straf was Robert Oey het niet eens. De Telegraaf schrijft dat Oey in de zaak wordt bijgestaan door advocaat Peter Plasman. Die wil volgens de krant verder geen commentaar geven.

Werkstraf of taakstraf is een hoofdstraf die inhoudt dat de veroordeelde in zijn vrije tijd onbetaalde arbeid moet uitvoeren. In ons land kan de werkstraf uitgevoerd worden op een individueel project zoals non-profitorganisaties (zorginstellingen, clubs, verenigingen, overheidsinstanties en dergelijke).

Daarnaast heeft de reclassering eigen groepsprojecten die onder toezicht staan van een werkmeester. De medewerker werkstraffen van de reclassering bepaalt waar de veroordeelde geplaatst wordt.

Groepsprojecten

Zo’n 40% van de werkgestraften wordt op een groepsproject van de reclassering geplaatst. Groepsprojecten staan onder leiding van werkmeesters van de reclassering. De werkgestraften werken bijvoorbeeld in de groenvoorziening, onderhouden parken en plantsoenen, groenstroken en rapen vuil. Ook wordt er werkgestraften te werk gesteld in natuurgebieden.

Individuele projecten

Zo’n 60% van de mensen met een taakstraf wordt op een individueel project geplaatst, zoals in een spoelkeuken van een bejaardentehuis.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Advies RAI Amsterdam: geen handen schudden op de beurs