Partij van de Ouderen zegt vertrouwen in burgemeester Halsema op

Partij van de Ouderen zegt vertrouwen in burgemeester Halsema op
Foto van de demonstratie op de Dam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wil van Soest: “Deze burgemeester heeft zichzelf gediskwalificeerd”

De Partij van de Ouderen eist het vertrek van burgemeester Femke Halsema vanwege de grote anti-racismedemonstratie op de Dam van maandag. Op voorspraak van de Partij van de Ouderen is er een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester zich moet verantwoorden over haar handelen. “Wat ons betreft is het einde Halsema.”

“Deze gang van zaken is een dikke middelvinger naar alle mensen in de zorg, de horecaondernemers en alle mensen die hun ouders niet mochten bezoeken of niet bij uitvaarten konden zijn”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest. Zo’n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag rond 17:00 uur op en rond de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels.

Burgemeester in quarantaine

Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden. “Dat is een valse tegenstelling. Wij staan achter de intenties van het protest maar deze demonstratie had onder de huidige omstandigheden nooit mogen plaatsvinden. De nationale dodenherdenking moest zonder publiek en dit kan dan wel?

Met de protesten in Londen en Berlijn wist Halsema dondersgoed welke kant het hier op zou gaan”, zegt van Soest. Zij benadrukt ook dat de burgemeester de komende twee weken in quarantaine moet omdat ze, zonder mondkapje, tussen de mensenmenigte stond. “Het spoeddebat kan ze dan vanuit de ambtswoning digitaal volgen. Ze heeft zichzelf volledig gediskwalificeerd, wat ons betreft is het einde Halsema en kan ze de verhuisdozen inpakken”, besluit van Soest.

VVD, CDA, en Forum voor Democratie steunen het spoeddebat.

VTA De Stad

vrijetijdamsterdam.nl